Matematică și Teologie

Există un "loc" foarte înalt, în care matematica se întâlneşte cu teologia.

Șirul lui Fibonacci – una din cheile de acces la „codul sursă” al Creației lui Dumnezeu

53 comentarii

În Matematică există o infinitate de șiruri de numere, care au la bază o formulă, pe baza căreia se generează elementele șirului. De exemplu șirul de numere prime: „2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67,… 97, 101, 103,…2n+1,…2n+1” este format din numere care se împart exact doar la 1 și la ele însele. Sau șirul de numere pare naturale: „2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22…n” a cărui elemente se împart exact la doi ( n=2p). Sau șirul de numere formate din puteri ale lui 3: „3, 9, 27, 81, 243, 729, 2187…” care mai poate fi scris și „31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39,…”.

Printre infinitatea de șiruri existente în lumea matematicii, italianul Leonardo of Pisa, cunoscut și sub numele de Fibonacci, a descoperit un șir de numere extraordinar de interesant: „0, 1,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…”. Formula pe baza căruia se obține acest șir este una foarte simplă:

Primele două elemente ale șirului sunt 0 și 1, iar al treilea element se obține aduându-le pe primele două: 0+1 = 1. Al patrulea se obține aduându-le pe al treilea cu al doilea (2+1=3). Al cincilea se obține aduându-le pe al patrulea cu al treilea (3+2=5), și tot așa, până la infinit. În figura de mai jos puteți observa mai bine cum se obțin elementele șirului, prin adunarea celor două care le preced.

Primul lucru interesant care se observă în acest șir este că dacă împărțim un element al Șirului Fibonacci la precedentul său obținem rezultatul 1,61803. Acest lucru este valabil de la 14-lea element în sus (233:144=1,61803, 377:233=1,61803, etc.), indiferent cât de mare a fi acel număr din șir. În figura de mai sus puteți observa mai bine cum se obține acest rezultat de 1,61083.

Acest număr a fost denumit φ (phi) fiind considerat încă din antichitate raportul de aur sau numărul de aur, datorită întâlnirii frecvente a acestui raport în lumea care ne înconjoară. Se află în raportul de aur oricare două numere care îndeplinesc condiția de mai jos:

Șirul lui Fibonacci poate fi reprezentat și geometric într-o multitudine de feluri. Mai jos puteți vedea o reprezentare geometrică simplă, ușor de înțeles chiar și pentru cei mai puțin familiari cu legile matematicii.

Am desenat un dreptunghi cu lungimea de 55 cm și lăținea de 34 cm. În interiorul acestuia desenăm un pătrat care să aibe latura exact cât lățimea (de 34 de cm). În acest moment s-au format două figuri mai mici: un pătrat cu latura de 34 de cm și un dreptunghi cu lungimea de 34 de cm și lățimea de 21 cm (55-34). Repetăm procedeul și desenăm iarăși un pătrat în dreptunghiul mic abia format. De data această pătratul va avea ca latură 21 cm. În acest moment pe lângă acest nou pătrat a apărut și un alt dreptunghi și mai mic cu lungimea de 21 cm și lățimea de 13 cm (34-21). Repetăm procedeul și vom obține alt pătrat cu latura de 13 cm și un dreptunghi și mai mic cu lungimea de 13 cm și lățimea de 8 cm. Și tot așa până când ajungem să desenăm ultimul pătrat care va avea latura exact de 1 cm și care va forma în celaltă parte tot un pătrat de 1 cm.

După cum observați dimensiunile geometrice ale acestui dreptunghi sunt exact elementele Șirului lui Fibonacci. Dacă am desena un arc de cerc din pătratul cel mai mic și l-am continua prin celălalt mai mare, și apoi prin următorul și tot așa, am obține o spirală.

Dacă am încadra acest dreptunghi cu latura de 55 cm într-unul și mai mare cu latura de 89 cm, iar pe acesta de 89 cm într-unul de 144 cm, și tot așa, atunci spirala obținută ar fi din ce în ce mai mare, dar ar urmări exact aceeași formulă.

Ca să înțelegeți de ce această spirală este foarte interesantă, vă invit să vizionați o animație 3D realizată de Cristobal Vila, care ilustrează vizual cum Șirul lui Fibonacci și reprezentarea lui geometrică își găsesc în mod tainic aplicabilitatea în natură.

Veți vedea la început cum se formează elementele șirului, așa cum v-am explicat și eu mai sus. Apoi reprezintă geometric acest șir de numere exact ca în figura de mai sus, doar că încorporează fiecare dreptunghi în unul și mai mare, dând o continuitate spiralei care se formează. Mai multe astfel de spirale apropiate formează structura unei cochilii de melc.

Calculând înălțimea și lungimea melcului, care sunt într-un raport perfect de 1,61803, se ajunge ușor la perimetrul unui cerc format din două arce de cer având măsura înățimea și lungimii melcului. Sectorul de cerc format de arcul de cerc mai mic are măsura unghiului de 137 de grade.

Din acest moment Cristobal Vila demonstrează cum semințele florii soarelui sunt așezate fascinant pe baza acestui unghi de 137 de grade.

Pornind de la așezarea semințelor florii soarelui el arată cum există o multitudine de cercuri care se interesectează. În acest cercuri se înscriu triunghiuri echilaterale care au vârfurile pe cerc. Șase triunghiuri laterale alăturate formează un hexagon. Apoi trasează o perpendiculară pe latura comună a triunghiurilor. Punctele în care se intersectează acest șase perpendiculare formează un nou hexagon.

Acest hexagon alăturat altuia de lângă el, format prin aceeași metodă, și apoi alăturat celui de-al treilea, apoi celui de-al patrulea, și tot așa, formează structura aripilor unui fluture.

Conexiunile geometrice ar putea continua la nesfârșit trecânt prin toată creația, de la cele mai mici detalii până la cele mai mari.

Ce este fascinant la toată această demonstrație este următorul lucru: „Cum de se leagă atât de bine ceea ce noi oamenii am dedus prin mintea noastră, așezând numerele într-un fel, și descoperind proporția phi, cu cochilia unui melc, apoi cu dispunerea geometrică a semințelor pe floarea soarelui, apoi cu dispunerea solzilor pe aripile unui fluture, și cu alte elemente ale creației?

Aplicabilitatea Șirului lui Fibonacci și a proporției phi în Univers este fascinantă. Acest raport (phi) poate fi găsit şi la alte plante ce prezintă forme în spirală, precum conurile de brad sau ananasul. Multe alte plante (precum trandafirii) au ca număr de petale un număr din seria lui Fibonacci (sau foarte apropiat de acesta). Locul ramificării multor specii de plante se produce la distanţe procentuale cu numerele şirului lui Fibonacci, deci conform rapoartelor de valoare constantă phi.

Valurile mării iau forma unei spirale când se apropie de țărm și pot fi astfel reprezentate geometric pe baza numerelor 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 și 55.

La fel și spiralele formate în galaxiile din Univers pot fi reprezentate grafic pe baza Șirului lui Fibonacci.

Într-o lume în care învățământul academic susține în mod oficial evoluționismul ca teorie a apariției Universului, lăsând de înțeles că nu există Dumnezeu și că totul s-a creat de la sine în mod întâmolător, Șirul lui Fibonacci este un argument (din miliardele de argumente pe care ni le pune la dispoziție Universul) că nimic nu este creat la întâmplare, și toate se leagă, toate au la bază inteligența unui Creator, care nu ne obligă să-i acceptăm prezența dar care ne lasă singuri să tragem concluziile din ceea ce vedem în Univers.

Cum de o idee din mintea mea (o teorie) poate să-și găsească aplicabilitatea așa de puternic în natură?

Cum de omul descoperă cu mintea, conceptual, fără să experimenteze, o lege (Șirul lui Fibonacci) care deja se găsește în natură aplicată? Cum de legile Universului se leagă așa de bine cu ceea ce este în capul omului?

Sfinții Părinți ne spun că Dumnezeu a creat Universul și la urmă pe om, așezându-l în mijloc ca pe un împărat, ca pe cununa creației. Omul, spre deosebire de tot ce este creat, are chipul Creatorului în el însuși, și din acest motiv are rațiune, este conștient de sine însuși, gândește, caută, crează, este veșnic, este și trup și suflet.

Același Duh Sfânt care stă la baza creării Universului, același este și în om. Același Dumnezeu care a creat lumea, l-a creat și pe om și l-a inspirat să înțeleagă ce este în toată natura.

Șirul lui Fibonacci este una din miliardele și mliardele de taine ale creației. Șirul lui Fibonacci este una dintre cheile prin care noi oamenii deschidem seiful ascuns al legilor care stau la baza întregului Univers. Phi este numărul care ne ajută să intrăm în codul sursă al Creației și să înțelegem care este limbajul de programare prin care a fost „scrisă” (compilată) toată creația.

Universul este în mare parte Open-Source, adică codul sursă e liber, poate fi citit și modificat. Dumnezeu, marele Programator al acestui „soft” n-are nimic de ascuns, ba dimpotrivă, ne invită pe toți să descoperim câte minunății a așezat în fiecare celulă și în fiecare strop de ploaie.

După ce am vizualizat cu atenție animația 3D de mai sus, nu pot spune decât:

Ce Dumnezeu minunat avem! Ce Creator inteligent!

Câte taine are lumea în care trăim!

Cât de smerit este Dumnezeu care nu se laudă cu nimic din ce a făcut, ci așteaptă răbdător să le descoperim singuri! Și chiar de nu le vom descoperi, El niciodată nu se va lăuda înaintea noastră cu Măreția Sa, și nici nu ne va impune să-l acceptăm.

Ar fi multe de spus, multe argumente teologice de adus. Totuși pe final eu mai zic doar atât:

Limbajul de programare în care a fost „scris” Universul este iubirea lui Dumnezeu.

(Claudiu Balan)

Anunțuri

53 de gânduri despre „Șirul lui Fibonacci – una din cheile de acces la „codul sursă” al Creației lui Dumnezeu

 1. ateiii il neaga pe Dumnezeu prin vorbe,crestini il neaga prin fapte!

  • Stai linistit, my friend, ateii il neagă pe Dumnezeu in toate modurile posibile. In cazul de fata, e vorba despre un Dumnezeu exterior, fiindca si ateii au un dumnezeu: propria ignoranta localizata in propriul creier in fata careia se inchina cu multa mandrie, doar ei le stiu pe toate.

 2. „Limbajul de programare în care a fost „scris” Universul este iubirea lui Dumnezeu.”

  De facut stampila si pus pe cadavre dupa cutremure si dezastre „naturale”.
  De mai multe dimensiuni sa incapa si pe trupuri de copii si nou-nascuti.

 3. „Într-o lume în care învățământul academic susține în mod oficial evoluționismul ca teorie a apariției Universului”

  Doar cei care n-au inteles nimic din Teoria Evolutiei pot spune ca are vreo legatura cu aparitia Universului…

 4. (A) 2n+1 si 2^n+1 sunt numere impare, si arareori numere prime; (B) De ce-ar avea Fibonacci ceva cu d-Zeu si nu cu Allah, Bieber, Budha, Maradona, Zamolxe sau Basescu kiar nu se intelege …

 5. fain, claudiu balan. dar mai raspunde-le cateva vorbe si cititorilor la comment-uri

 6. poate n-ar fi rau sa puneti mina pe o carte, raportul de aur este un numar irational (1 + radical din 5)/2 asa nu are cums afie egal cu 1,61803. De altfel nu-i greu de aflat ca „un element al Șirului Fibonacci la precedentul său obținem rezultatul 1,61803. Acest lucru este valabil de la 14-lea element în sus” nu e adevarat, de exemplu 4181/2584=1.61803405572755…. in vreme ce 6765/4181=1.61803396316671… , cumparati-va un calculator mai bun.

  • Asta asa e , bine primele 5 zecimale sunt la fel , sa spunem, dar de exemplu cum au spus ei ca 233/144= 1.61803 este gresit , este = 1.61805… , la fel si 377/233=1.61802…. si 2584/1587=1.6282…. deci nu este continua. Editati.

   • Cred ca acele mici diferente nu modifica raportul de aur „global”, general, ci se compenseaza per total, tot asa cum la spovada se cer marturisite doar pacatele majore (de moarte), cele minore(nespalatul pe dinti-i.e.) fiind iertate de la sine.

  • tantalica din Pisa, (1 + radical din 5)/2=1,618033988749895.

 7. Nici stiinta si nici evolutionismul nu neaga existenta lui Dumnezeu. Numai fanaticii religiosi sustin asa ceva si este una dintre masurile ignorantei lor. Stiinta nu se ocupa cu studiul supranaturalului tocmai pentru ca supranaturalul nu poate fi cercetat. Mai pe intelesul credinciosilor: stiinta cerceteaza si incearca sa explice cum este facut universul iar ceea ce a ajuns sa nege sunt doar afirmatiile fanaticilor credinciosi despre modul in care este facut.

 8. de ex.: eu sunt un ateu care nu neg existenta lui Dumnezeu. Ba mai mult cred ca nici nu se va putea dovedi nonexistenta lui.
  Insa, chiar daca as presupune ca exista, m-as indrepta tot catre stiinta pentru a afla cum ne-a facut universul.
  Daca as pune in balanta Aroganta afirmatiilor religioase care pretind mereu ca detin adevarul absolut cu Modestia oamenilor de stiinta care se indoiesc si verifica la nesfarsit putinul pe care au reusit sa-l afle despre nemarginirea lui Dumnezeu, nu vad cum as putea alege aroganta.
  As putea, eventual, sa predic aroganta asta unei comunitati pe care sa mi-o pot mentine astfel supusa, dar tot n-as putea crede in ea.

 9. Salut Mihai,

  Siguranța afirmațiilor religioase vine din credință nu din argumente.
  Cât privește aroganța cu care ea este expusă, e cu singuranță un păcat și nu are nimic în Dumnezeu această atitudine.

 10. Fascinant! Impresionant articol! Mulțumesc!

 11. SI EU SPUNEAM LA UN MOMENT DAT, CITIND CARTILE LUI HAWKING; „DUMNEZEU E MATEMATICIAN” …!

 12. Dovada existentei lui D-zeu n’o avem, dar nu putem contesta nici existenta lui, e greu de vb despre…singurele dovezi pe care le avem despre noi sunt aceste teorii frumoase si altele nedescoperite.
  Religiile totalitare au ignorat in permanenta aceste teorii considerand ca Dzeu este in tot si in toate, sa intoarcem si celalalt obraz,etc se pare ca in toate sunt aceste legi, teorii dovedite, gasite de noi, doar de unii dintre noi, daca am avea toti chipul si asemanarea Lui nu ar trebui sa fim toti niste genii?

 13. Explicațiile sunt frumoase și pe înțelesul tuturor. Vă mulțumim!
  Aș avea nevoie de o colaborare în vederea realizării uneui asemenea filmuleț dar cu spirala timpului unde anul lunar se împletește cu anul solar. Am date de calcul dar eu nu știu să le pun în spirală. Am putea colabora? Vă dau doar un exemplu dar am multe: Venus orbitează in jurul Soarelui la 224.695 zile în timp ce Pamantul orbiteaza in jurul Soarelui în 365.242 zile, creând un raport de 8/13 (ambele numere Fibonacci) sau 0.615 (aproximativ phi.) Astfel, 5 conjuncții ale Pământului și Venus apar la fiecare 8 orbite ale Pământului în jurul Soarelui și la fiecare 13 orbitele ale lui Venus.
  Deci 5 ani sinodici ai lui Venus echivalează aproape cu 8 ani solari sau 99 lunații
  .
  Mercur, pe de altă parte, orbiteaza in jurul Soarelui la 87.968 zile terestre, creând o legătură cu Pamantul la fiecare 115.88 zile. Astfel, există 365.24/115.88 conjuncții într-un an, sau 22 de conjuncții în șapte ani, care este foarte aproape de Pi!

 14. Îmi puteți da un email a domnului Cristobal Vila???? V-aș fi îndatorată. Adresa mea de mail e azafiu@yahoo.com

 15. Sărutâmâna, Ana

  Filmulețul l-am găsit pe Youtube dar nu-l cunoaștem în mod direct pe domnul Cristobal Vila.

 16. Pingback: Aplicatie directa pentru sirul lui Fibonacci in tamplarie | Blog despre lemn - StejarMasiv

 17. In vremea geneticii si a descoperirii tainelor ADN-ului evolutionismul a devenit un basm. Ateii nu au nici o dovada a evolutionismului iar daca vin cu un argument, acesta se bazeaza pe niste teorii cu argumentatie in cerc. O simpla intrebare pentru atei: Cum a aparut zborul la pasari si insecte? Omul a avut nevoie sa vada modelul zborului la ele pentru a-si construi avioane. Dar prima musca sau pasare de unde a luat modelul zborului?

 18. Pingback: Șirul lui Fibonacci – una din cheile de acces la „codul sursă” al Creației lui Dumnezeu | Constelatii Familiale Ploiesti, Consiliere Psihologica si Psihoterapie's Blog

 19. https://daniilgaucan.wordpress.com/2012/04/09/marile-taine-ale-pamantului-romanesc-vortexul-sacru-6/
  sirul lui Fibonacci se aplica si in punctele energetice ale pamantului, inceputul fiind chiar in tara noastra.

 20. La orice discuţie trebuie să apară câte un prost care să îşi susţină părerea despre existenţa sau inexistenţa lui dumnezeu. Dar mai proşti şi nesimţiţi sunt credincişii ,care jignesc pe orcine susţine altceva decât ce cred ei . Uitaţi că noi suntem mici şi nu ştim un căcat de fapt,scuzaţi limbajul. Mor de dracii când citesc comentarile „credincioşilor” ,care sunt ceva de genu : ori eşti cu noi, ori împotriva noastră! De ce nu pot oamenii accepta părerile altora . Ateu bun sau rău ,mi se pare că măcar ăștia sunt pacifiști ,spre deosebire de credincioși care mereu sunt puși pe ceartă pentru a apăra integritatea lui dumnezeu, nu vă faceţi griji ,dacă e aşa puternic cum ziceţi se poate proteja şi singur,ce aţi putea face voi ca adevăraţi credincioşi ar fi să întoarceţi şi obrazul celălalt (nu că ar fii fost vreodată cazul ) ,şi să vă rugaţi pentru sufletele noastre pierdute ,ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FI CREDINCIOS.

  • pt lazaroviciremus impresionant cum gandesti kiar esti un adevarat om atunci este vb de acel d-zeu se stie si kiar ai zis ceva extrordinar ca EL,,,nu are nevoie de alta aparare extrem de uimitor acest adevar care la-i rostit unua din teoriile ce deja lei pus in aplicatie fara sa vrei este aceasta iar in ceea ce priveste ateismul nu am ce comenta dar eu nu pot crede in ceva care nu se dovedeste scurt si lat mai departe mie..i-mi spune xeistenta universului ca ar trebui sa m-a debrasez de orgoliu cel putin adik……orgoliu= mandrie aroganta ignoranta ura dusmanie razbunare care este cea mai grava…egoism invidie lacomie cel putin acestea mi le amintesc acum ca trebuie sa resping consticios ce am mentionat despre orgoliu acele kestiuni legate de orgoliu nu sunt bune pt.viitorul care nu-l ai inca in posesie cu alte cuvinte trecutul si prezentul fiecarei fiinte din lumea terestra ca doar atat se poate dovedi si intelege insemna tipul de construire a viitorului ……eu ca necredincios nu ma declar ateu nici credincios dar nu sant in potriva nici uneia din cele doua si tot asa nu am decat intentii pacifiste ……

   • Dl. Dobrescu Ionel, inainte de a te apuca sa-ti dai cu parerea mai pune mana pe ABECEDAR ca incurci literele „C” cu”K” , „SUNT” CU „SANT” etc…
    ai grija cum folosesti cratima sa nu te loveasca peste degete
    pana sa intelegem daca tu crezi in ceva sau nu si sa-ti dai si tu cu parerea se vede clar ca esti certat rau cu scrisul
    uite citind atricolul PE CARE L-AI scris, mi-se reconfirma ca de la orice prost ai ce invata – ca e bine sa evit oameni ca tine
    Ma Ionele ma… pune ma mana pe carte ma Ionele ma…

 21. Pingback: Viața mea de miere/fiere… | Gînduri...

 22. Se pare ca Dumnezeul crestin a urmat cel putin un liceu de matematica-fizica…

 23. Adevarat este ca „Multi vad, putini pricep, multi auzim , putini intelegem ! „. Cand scriu acestea, ma gandeam la Einstein , care a descoperit natura corpusculara a luminii in mod genial . Incerc sa observ mediul inconjurator , Acum am timp mai mult! Suntem dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, dar nu avem si profunzimea gandirii Lui . Chipul si asemanarea ! Daca aveam si profunzimea gandirii Lui, ce s-ar fi intamplat ?…
  Am aflat ca apa adera la peretii vasului in care se afla. Poate parea un amanunt minor, dar datorita acestei proprietati , ea urca in vasele lemnoase ale plantelor cu substantele hranitoare. Cu cat vasele lemnoase sunt mai inguste in diametru, cu atat apa poate urca la inaltimi mai mari. Apa la 4 grade Celsius are cea mai mare densitate. Tot un amanunt , poate in aparenta minor. La zero grade Celsius are o densitate un pic mai mica de 1g/cm3 . Cand este frig, apa care ingheata, pluteste pe suprafata oceanului, marii, etc. Nu cade in adanc! Daca s-ar comporta ca celelalte substante , nu ar fi bine pentru vietatile acvatice .La 4 grade Celsius viata acvatica se mentine si in anotimpul rece. Intamplare ? De asemenea , cat de frumosi sunt fulgii de zapada , aproape identici, dar diferiti! Ma minunez si de frumusetea curcubeului, de diversitatea pasarilor, animalelor, plantelor , de constructiile realizate de oameni, de descoperirile din stiinta . Aceasta diversitate nu am aflat din diverse surse de informare, ca ar xista si pe alte planete.Poate deocamdata! Dar de peste 2000 de ani… Traim intr-o lume vazuta si in acelasi timp nevazuta , una palpabila, cealalta receptionata cu diverse dispozitive ( televizor, telefon , calculator, internet, etc). Si totul s-a creat din nimic ? O explozie primara ? Sunt multe intrebari

 24. Cate dovezi sunt necesare pentru, a ne da seama ca nimic nu este intamplator? Atat ca, nu am aflat raspuns la toate intrebarile noastre . Raspunsul , imi place sa cred , ca este „criptat ” de Dumnezeu ! Asa ca , in continuare auzim si nu intelegem, vedem si nu pricepem ! Multumim lui Dumnezeu ca existam si putem vedea aceasta creatie a Sa !

 25. Pingback: Codex Atlanticus – Irina Onea

 26. Pingback: Este Dumnezeu matematician? Matematica este inventată sau descoperită? | ARMONIA MAGAZINE - USA

 27. Pingback: Dumnezeu si-a semnat Creatia-Secventa Fibonacci | agnus dei - english + romanian blog

 28. Pingback: Secventa Fibonacci – Dumnezeu si-a semnat Creatia (VIDEO) | agnus dei - english + romanian blog

 29. Matematica Universului este foarte interesanta si putem intui un Creator, la fel cum, poate, vedea Einstein o potrivire in toate. Pe de alta parte Dumnezeu este Infinitul si ar fi paradoxal ca Dumnezeu sa fie si Creatorul. Daca vrei sa crezi in acest paradox, e optiunea ta – faptul ca Infinitul se poate manifesta intr-un mod finit, caracteristic vointei umane, in totalitatea Lui. Problema e ca, facand asta, risti sa-L trivializezi, sa-L blasfemiezi, sa-L cobori la un nivel la care il poti tu cuprinde cu o minte finita, chiar si la nivelul acestui Creator genial. Eu, unul, aleg sa ma accept pe mine insumi pentru ceea ce sunt: o manifestare finita si inevitabila a Dumnezeului, la fel ca toate lucrurile din jurul meu. Nu ma deranjeaza deloc lipsa implicita de ierarhii acestei credinte. Sunt la fel de important sau neimportant ca orice altceva si ma pot sa ma bucur, zic eu, de lipsa mea absoluta de importanta, dar si de importanta absoluta pe care o am in cadrul Infinitului.

 30. Universul este structurat pe mai multe dimensiuni de frecventa/vibratie din 12 posibile, umanitatea aflandu-se in 3D (D-dimensiunea a 3-a). Sirul Fibonacci de mai sus caracterizeaza rapoartele matematice pe baza carora Sursa/Dzeu construieste tot ceea ce exista fizic intr-o dimensiunea utilizand energia, nimic mai mult. Pe masura ce urci in frecventa si deci ca dimensiune se schimba si regulile fizice aferente altfel nu ar exista diferente intre dimensiuni.
  Sirul Fibonacci cunoscut de umanitate corespunde de fapt dimensiunii a 1-a deci este 1D ca vibratie, caci noi cei din 3D percepem cu corpurile noastre si ce-i in 1D (minerale) si ce este in 2D (plante).
  De exemplu in 5D, deci dimensiunea a 5-a unde sunt sfintii ceva mai inalti gen Sf Petru, profetul Ieremia etc, pentru constructia de acolo Creatia utilizeaza alt sir Fibonacci corespunzator acelei frecvente mult mai inalte, si anume 4, 1, 5, 6, 11, 17, 28, 45 …. Este fizica Creatiei nimic altceva.

 31. Pingback: Fractalul și „Creația” | D'ale Carnavalului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s