Matematică și Teologie

Există un "loc" foarte înalt, în care matematica se întâlneşte cu teologia.

Șirul lui Fibonacci – una din cheile de acces la „codul sursă” al Creației lui Dumnezeu

85 comentarii

În Matematică există o infinitate de șiruri de numere, care au la bază o formulă, pe baza căreia se generează elementele șirului. De exemplu șirul de numere prime: „2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67,… 97, 101, 103,…2n+1,…2n+1” este format din numere care se împart exact doar la 1 și la ele însele. Sau șirul de numere pare naturale: „2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22…n” a cărui elemente se împart exact la doi ( n=2p). Sau șirul de numere formate din puteri ale lui 3: „3, 9, 27, 81, 243, 729, 2187…” care mai poate fi scris și „31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39,…”.

Printre infinitatea de șiruri existente în lumea matematicii, italianul Leonardo of Pisa, cunoscut și sub numele de Fibonacci, a descoperit un șir de numere extraordinar de interesant: „0, 1,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…”. Formula pe baza căruia se obține acest șir este una foarte simplă:

Primele două elemente ale șirului sunt 0 și 1, iar al treilea element se obține aduându-le pe primele două: 0+1 = 1. Al patrulea se obține aduându-le pe al treilea cu al doilea (2+1=3). Al cincilea se obține aduându-le pe al patrulea cu al treilea (3+2=5), și tot așa, până la infinit. În figura de mai jos puteți observa mai bine cum se obțin elementele șirului, prin adunarea celor două care le preced.

Primul lucru interesant care se observă în acest șir este că dacă împărțim un element al Șirului Fibonacci la precedentul său obținem rezultatul 1,61803. Acest lucru este valabil de la 14-lea element în sus (233:144=1,61803, 377:233=1,61803, etc.), indiferent cât de mare a fi acel număr din șir. În figura de mai sus puteți observa mai bine cum se obține acest rezultat de 1,61083.

Acest număr a fost denumit φ (phi) fiind considerat încă din antichitate raportul de aur sau numărul de aur, datorită întâlnirii frecvente a acestui raport în lumea care ne înconjoară. Se află în raportul de aur oricare două numere care îndeplinesc condiția de mai jos:

Șirul lui Fibonacci poate fi reprezentat și geometric într-o multitudine de feluri. Mai jos puteți vedea o reprezentare geometrică simplă, ușor de înțeles chiar și pentru cei mai puțin familiari cu legile matematicii.

Am desenat un dreptunghi cu lungimea de 55 cm și lăținea de 34 cm. În interiorul acestuia desenăm un pătrat care să aibe latura exact cât lățimea (de 34 de cm). În acest moment s-au format două figuri mai mici: un pătrat cu latura de 34 de cm și un dreptunghi cu lungimea de 34 de cm și lățimea de 21 cm (55-34). Repetăm procedeul și desenăm iarăși un pătrat în dreptunghiul mic abia format. De data această pătratul va avea ca latură 21 cm. În acest moment pe lângă acest nou pătrat a apărut și un alt dreptunghi și mai mic cu lungimea de 21 cm și lățimea de 13 cm (34-21). Repetăm procedeul și vom obține alt pătrat cu latura de 13 cm și un dreptunghi și mai mic cu lungimea de 13 cm și lățimea de 8 cm. Și tot așa până când ajungem să desenăm ultimul pătrat care va avea latura exact de 1 cm și care va forma în celaltă parte tot un pătrat de 1 cm.

După cum observați dimensiunile geometrice ale acestui dreptunghi sunt exact elementele Șirului lui Fibonacci. Dacă am desena un arc de cerc din pătratul cel mai mic și l-am continua prin celălalt mai mare, și apoi prin următorul și tot așa, am obține o spirală.

Dacă am încadra acest dreptunghi cu latura de 55 cm într-unul și mai mare cu latura de 89 cm, iar pe acesta de 89 cm într-unul de 144 cm, și tot așa, atunci spirala obținută ar fi din ce în ce mai mare, dar ar urmări exact aceeași formulă.

Ca să înțelegeți de ce această spirală este foarte interesantă, vă invit să vizionați o animație 3D realizată de Cristobal Vila, care ilustrează vizual cum Șirul lui Fibonacci și reprezentarea lui geometrică își găsesc în mod tainic aplicabilitatea în natură.

Veți vedea la început cum se formează elementele șirului, așa cum v-am explicat și eu mai sus. Apoi reprezintă geometric acest șir de numere exact ca în figura de mai sus, doar că încorporează fiecare dreptunghi în unul și mai mare, dând o continuitate spiralei care se formează. Mai multe astfel de spirale apropiate formează structura unei cochilii de melc.

Calculând înălțimea și lungimea melcului, care sunt într-un raport perfect de 1,61803, se ajunge ușor la perimetrul unui cerc format din două arce de cer având măsura înățimea și lungimii melcului. Sectorul de cerc format de arcul de cerc mai mic are măsura unghiului de 137 de grade.

Din acest moment Cristobal Vila demonstrează cum semințele florii soarelui sunt așezate fascinant pe baza acestui unghi de 137 de grade.

Pornind de la așezarea semințelor florii soarelui el arată cum există o multitudine de cercuri care se interesectează. În acest cercuri se înscriu triunghiuri echilaterale care au vârfurile pe cerc. Șase triunghiuri laterale alăturate formează un hexagon. Apoi trasează o perpendiculară pe latura comună a triunghiurilor. Punctele în care se intersectează acest șase perpendiculare formează un nou hexagon.

Acest hexagon alăturat altuia de lângă el, format prin aceeași metodă, și apoi alăturat celui de-al treilea, apoi celui de-al patrulea, și tot așa, formează structura aripilor unui fluture.

Conexiunile geometrice ar putea continua la nesfârșit trecânt prin toată creația, de la cele mai mici detalii până la cele mai mari.

Ce este fascinant la toată această demonstrație este următorul lucru: „Cum de se leagă atât de bine ceea ce noi oamenii am dedus prin mintea noastră, așezând numerele într-un fel, și descoperind proporția phi, cu cochilia unui melc, apoi cu dispunerea geometrică a semințelor pe floarea soarelui, apoi cu dispunerea solzilor pe aripile unui fluture, și cu alte elemente ale creației?

Aplicabilitatea Șirului lui Fibonacci și a proporției phi în Univers este fascinantă. Acest raport (phi) poate fi găsit şi la alte plante ce prezintă forme în spirală, precum conurile de brad sau ananasul. Multe alte plante (precum trandafirii) au ca număr de petale un număr din seria lui Fibonacci (sau foarte apropiat de acesta). Locul ramificării multor specii de plante se produce la distanţe procentuale cu numerele şirului lui Fibonacci, deci conform rapoartelor de valoare constantă phi.

Valurile mării iau forma unei spirale când se apropie de țărm și pot fi astfel reprezentate geometric pe baza numerelor 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 și 55.

La fel și spiralele formate în galaxiile din Univers pot fi reprezentate grafic pe baza Șirului lui Fibonacci.

Într-o lume în care învățământul academic susține în mod oficial evoluționismul ca teorie a apariției Universului, lăsând de înțeles că nu există Dumnezeu și că totul s-a creat de la sine în mod întâmolător, Șirul lui Fibonacci este un argument (din miliardele de argumente pe care ni le pune la dispoziție Universul) că nimic nu este creat la întâmplare, și toate se leagă, toate au la bază inteligența unui Creator, care nu ne obligă să-i acceptăm prezența dar care ne lasă singuri să tragem concluziile din ceea ce vedem în Univers.

Cum de o idee din mintea mea (o teorie) poate să-și găsească aplicabilitatea așa de puternic în natură?

Cum de omul descoperă cu mintea, conceptual, fără să experimenteze, o lege (Șirul lui Fibonacci) care deja se găsește în natură aplicată? Cum de legile Universului se leagă așa de bine cu ceea ce este în capul omului?

Sfinții Părinți ne spun că Dumnezeu a creat Universul și la urmă pe om, așezându-l în mijloc ca pe un împărat, ca pe cununa creației. Omul, spre deosebire de tot ce este creat, are chipul Creatorului în el însuși, și din acest motiv are rațiune, este conștient de sine însuși, gândește, caută, crează, este veșnic, este și trup și suflet.

Același Duh Sfânt care stă la baza creării Universului, același este și în om. Același Dumnezeu care a creat lumea, l-a creat și pe om și l-a inspirat să înțeleagă ce este în toată natura.

Șirul lui Fibonacci este una din miliardele și mliardele de taine ale creației. Șirul lui Fibonacci este una dintre cheile prin care noi oamenii deschidem seiful ascuns al legilor care stau la baza întregului Univers. Phi este numărul care ne ajută să intrăm în codul sursă al Creației și să înțelegem care este limbajul de programare prin care a fost „scrisă” (compilată) toată creația.

Universul este în mare parte Open-Source, adică codul sursă e liber, poate fi citit și modificat. Dumnezeu, marele Programator al acestui „soft” n-are nimic de ascuns, ba dimpotrivă, ne invită pe toți să descoperim câte minunății a așezat în fiecare celulă și în fiecare strop de ploaie.

După ce am vizualizat cu atenție animația 3D de mai sus, nu pot spune decât:

Ce Dumnezeu minunat avem! Ce Creator inteligent!

Câte taine are lumea în care trăim!

Cât de smerit este Dumnezeu care nu se laudă cu nimic din ce a făcut, ci așteaptă răbdător să le descoperim singuri! Și chiar de nu le vom descoperi, El niciodată nu se va lăuda înaintea noastră cu Măreția Sa, și nici nu ne va impune să-l acceptăm.

Ar fi multe de spus, multe argumente teologice de adus. Totuși pe final eu mai zic doar atât:

Limbajul de programare în care a fost „scris” Universul este iubirea lui Dumnezeu.

(Claudiu Balan)

Publicitate

85 de gânduri despre „Șirul lui Fibonacci – una din cheile de acces la „codul sursă” al Creației lui Dumnezeu

 1. Interesant cum unii isi permit sa vorbească la persoana întâi despre DUMNEZEU. Si in Biblie unul dintre îngeri a vrut sa fie DUMNEZEU la persoana întâi.
  Chiar nu vreau sa polemizez deoarece observ ca se depăsesc limitele de siguranta. „vai de cel prin care vine ispita!”. Nu vreau sa fiu eu acela.
  Domnul IISUS ne mai lansează un avertisment: „vor veni vremuri în care vă veti închină,crezând că vă înclinați Mie,dar nu stiti,de fapt,cui vă veți inchinati!”. Mare atentie cu simțirea si exprimarea,mai ales dacă crezi cu adevărat.

 2. Binecuvantarea Domnului sa fie cu tine!

 3. Niciodata nu o sa ma inchin la Isus Hristos….si niciodata in vreo biserica.Pentru mine exista doar Dumnezeu si e pretutindeni.Deci oriunde il pot gasi pe Dumnezeu si oriunde ma pot ruga la el!!!!!!!!!!!!

 4. Iar aplicatiile sirului lui Fibonnacci in natura sunt pe cat se poate de reale.Cu toate ca nu sunt un matematician desavarsit nu e greu sa citesti metoda de calcul si sa o verifici .Trebuie doar sa te pasioneze un pic si sa-ti dai interesul.

 5. La orice discuţie trebuie să apară câte un prost care să îşi susţină părerea despre existenţa sau inexistenţa lui dumnezeu. Dar mai proşti şi nesimţiţi sunt credincişii ,care jignesc pe orcine susţine altceva decât ce cred ei . Uitaţi că noi suntem mici şi nu ştim un căcat de fapt,scuzaţi limbajul. Mor de dracii când citesc comentarile „credincioşilor” ,care sunt ceva de genu : ori eşti cu noi, ori împotriva noastră! De ce nu pot oamenii accepta părerile altora . Ateu bun sau rău ,mi se pare că măcar ăștia sunt pacifiști ,spre deosebire de credincioși care mereu sunt puși pe ceartă pentru a apăra integritatea lui dumnezeu, nu vă faceţi griji ,dacă e aşa puternic cum ziceţi se poate proteja şi singur,ce aţi putea face voi ca adevăraţi credincioşi ar fi să întoarceţi şi obrazul celălalt (nu că ar fii fost vreodată cazul ) ,şi să vă rugaţi pentru sufletele noastre pierdute ,ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FI CREDINCIOS.

  RăspundeSubscriu aici.

 6. Nu stiu cine este Lea si de unde stie tot ce a scris de paca ar fi secretara si scrie ce DUMNEZEU ii dicteaza. Oricum pe mine m-a ajutat sa imi mai clarific unele lucruri sau chiar sa imi raspund la niste intreabari. Totusi cine esti Lea?

 7. Pingback: Fibonacci vs. Martingale - Care strategie de pariuri este mai bună? • Alba Sport

 8. Pingback: Șirul lui Fibonacci – una din cheile de acces la „codul sursă” al Creației lui Dumnezeu | Centrul de Studii privind Facerea Lumii

 9. Pingback: Este Dumnezeu matematician? Matematica este inventată sau descoperită? | Centrul de Studii privind Facerea Lumii

 10. offff….foarte multa informatie Mentala, anapoda, dezordonata, intensitate negativa a energiei pe care o manifestati prin acest dialog si consumarea acestuia, inutil si ca timp.

  Va recomand calduros, sa va opriti Mintea vorbind si sa OBSERVATI cu ajutorul Emotionalului pe care il folositi cand va reproduceti, beti – mancati si simtiti sa dormiti, adica nimic special comparativ cu animalele. OBSERVATI ESENTA prin Emotii ( simturi ) , Fiti Constienti de propriile actiuni, simturi, respiratie, perspectiva, intensitatea pozitivului si negativului pe care il manifestati Mental ( emisfera stanga a creierului ) sau Emotional ( emisfera dreapta a creierului ) si veti putea evolua intr-adevar cand veti Constientiza. Exista ” pasi – tehnica – proces etc ” cum sa parcurgeti aceasta cale Emotionala, suficient, in zeci de perspective oferite ( de la Crestinism, Hindusim Budism, Sufism, etc –> pana la calea Experimentala ( in care experimentezi o actiune, o simti – observi, integrezi in viata proprie si transcenzi apoi un nivel de constiinta, precum fizic a-ti facuto cand erati la gradinita – scoala – facultate ). Din Mental sa intelegi Viata – Creeatia – Divinitatea este imposibil, pentru ca Viata se traieste, nu se ” discuta „. Invatatura se deprinde din Experimentare directa, iar din invatatura se naste Intelepciunea, nicidecum ca intelepciunea sa se dobandeasca doar din Mental.

  pe scurt si concluzie : 1. Lucrul cu Interiorul catre descoperirea reala a Sinelui prin Simtire Constienta
  2. Unitatea Interioara ( Mental + Emotional ) catre echilibru emotional din interior si nu din consumul exterior ( de actiuni, mancare, fizica, shopping etc – pt ca sunt efemere )
  3. Managementul schimbarii Perspectivei in functie de situatie pentru mentinerea Constienta a Echilibrului Emotional si Mental.
  4. Experimentarea directa a Vietii ( cu tot ceea ce ofera ea )
  5. Credinta si Iubire Divina pentru TOT ceea ce exista si folositi ca sa EXISTATI.
  6. Descoperirea Sinelui Superior pentru descoperirea a TOT ceea ce va intereseaza, pentru ca TOT ( ce vreti sa cunoasteti ) STITI DEJA si se AFLA IN INTERIORUL VOSTRU.

  Va spun din experimentarea directa din cei 30 de ani. Si inca abia sunt la inceputul inceputului in a cunoaste VIATA SI IUBIREA DIVINA.

  Sunteti toti Minunati, toti vreti sa simtiti IUBIRE dar va manifestati prin nivele diferite de intelegere a vietii.

  Cautati si veti gasi !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s