Matematică și Teologie

Există un "loc" foarte înalt, în care matematica se întâlneşte cu teologia.

Matematicianul Florian Colceag: „Pot demonstra că Dumnezeu există și acționează”

69 comentarii

florin-colceagDragilor vă invităm să citiți un interviu cu domnul Florin Colceag, matematician și antrenor de genii în România. Deși interviul e realizat în 2013, sunt sigur că vă va fi de folos:

„Florian Colceag nu are lacrima uşoară, dar întrebarea reporterului îi dezlănţuie emoţii pe care nu le mai poate, pur şi simplu, controla.

Camera e inundată de lumina galbenă, înşelătoare a zilei, de parcă ar fi început de vară, iar iarna nu ar soma tot mai insistent paltoanele să stea departe de şifoniere. În surdină, câteva acorduri de muzică clasică părăsesc difuzoarele televizorului, sabotând liniştea crudă a decorului spartan înainte de a se furişa nevăzute spre colţurile încăperii.

Bărbatul îşi întoarce privirea într-o parte, fugind de ochii iscoditori ai interlocutorului, îşi adună câteva secunde nodurile din gât şi după ce revine în poziţia iniţială murmură mai mult pentru sine: iertaţi-mă…

Apoi, repetă aproape mecanic întrebarea, căutând parcă încă puţin timp pentru a-şi face ordine în gânduri. „Ce m-a determinat să nu mă dau bătut?”. „Ştiţi, i-am promis mamei mele, pe patul de moarte, că nu voi renunţa să încerc să fac ceva pentru ţara asta. Angajamentul ăsta nu-l voi putea uita vreodată.”

Florian Colceag s-a născut în 1951, în judeţul Gorj, şi antrenează genii. Are zeci de medalii de aur obţinute de olimpicii pe care i-a ghidat la un moment sau altul la competiţiile internaţionale de matematică. E preşedintele unei asociaţii pentru copii supradotaţi şi probabil singurul profesor din România care nu educă, ci călăuzeşte.

Nu doarme mai mult de patru ore pe noapte, telefonul mobil îi sună fără încetare, iar în curtea casei sale din apropierea Bucureştiului ar putea fi confundat cu un fel de Epicur modern, care îşi strânge discipolii la o șuetă despre frumuseţea simplă şi uitată a vieţii.

Dela0.ro: Ce sunteţi? Matematician, psihopedagog, antrenor de genii?

Florian Colceag: Sunt ţăran.

Dela0.ro: Ţăran?

Florian Colceag: Da, sunt un ţăran care a devenit matematician, un matematician care a devenit psihopedagog şi un psihopedagog care a devenit un economist. Dar la bază sunt ţăran şi mi se pare absolut normal să recunosc asta. Eu iubesc ţara, îmi place natura.

Dela0.ro: Asta defineşte un ţăran, iubirea pentru ce îl înconjoară?

Florian Colceag: Iubirea pentru natură şi iubirea pentru ţară. Până la urmă ei, ţăranii, sunt talpa ţării, nu?

Dela0.ro: Mai lucraţi pământul în momentul de faţă?

Florian Colceag: Când mai apuc o fac cu plăcere.

Dela0.ro: Aveţi manualitate în sensul ăsta?

Florian Colceag: Am şi e minunat.

Dela0.ro: Ţineţi o grădină aici, la Mogoşoaia?

Florian Colceag: O mică grădiniţă. Avem şi o seră.

Dela0.ro: Ce plantaţi?

Florian Colceag: Roşii.

Dela0.ro: Le mâncaţi dumneavoastră?

Florian Colceag: Desigur, sunt foarte bune.

Dela0.ro: Ce este geniul, domnule Colceag? Cum se vede el din postura omului care lucrează cu tineri supradotaţi?

Florian Colceag: În general, geniul este confirmat de istorie. Rareori cineva este descoperit că fiind genial în cursul vieţii proprii. Faptele pe care le-a comis, ce a descoperit şi aşa mai departe îi confirmă genialitatea. Asta este întotdeauna post-factum. Dar acum, din punctul de vedere al profesionistului care lucrează cu persoane cu abilităţi foarte înalte, vă pot spune că oamenii aceştia, cei care au potenţialul de a fi recunoscuţi mai târziu ca genii, au o hotărâre, o dorinţă de cunoaştere şi o deschidere intelectuală uriaşe. Practic sunt de neoprit în dorinţa lor de a rezolva problemele, de a descoperi soluţiile optime şi de a sparge porţile cunoaşterii.

În rest, sunt oameni cât se poate de normali. Geniile sunt, în primul rând, nişte oameni extrem de modeşti. Dacă întrebăm un geniu dacă e geniu va răspunde: Nu. Va spune că e un om absolut obişnuit şi ar avea dreptate. Geniile sunt oameni care îşi cunosc lungul nasului şi aici intervine sfera cunoaşterii lui Platon: ignoranţii au sfera cunoaşterii foarte redusă, dar şi contactul lor cu necunoscutul este foarte mic, iar din cauza asta au impresia că dacă vor mai afla câteva lucruri vor şti, de fapt, tot.

Dela0.ro: Au puţine îndoieli, în ultimă instanţă…

Florian Colceag: Aşa e.

Dela0.ro: … în vreme ce, pe de altă parte, un geniu are multe. Asta spuneţi?

Florian Colceag: Nu neapărat îndoieli. Un geniu are deschideri. Are enorm de multe deschideri. Practic, înţelegând mult, vibrând şi rezonând faţă de tot el este, în primul rând, impresionat de complexitatea uriaşă, incredibilă, infinită a universului, de armonia lui şi, în permanenţă, pus în faţă provocării de a-şi depăşi limitele proprii şi limitele de specie.

Nu uitaţi că noi avem un organism limitativ şi puterile noastre sunt limitate. Evoluăm ca să ne mai mărim limitele, să ne mai depărtăm graniţele. De aceea un geniu este modest. El ştie că este la marginea posibilităţilor umane de a rezolva problemele.

Dela0.ro: Îşi înţelege, cu alte cuvinte, poziţia insignifiantă în peisajul general al lucrurilor?

Florian Colceag: Sigur. Ca om, eşti nimic în fata infinitului de fiecare dată, dar eşti extrem de important în anumite momente. Pentru că acest puţin, acest infim în ansamblul întreg poate asigura ceva: sustenabilitatea. Şi atunci geniile sunt extrem de responsabile.

Dela0.ro: Credeţi că suntem toţi parte a unui mecanism, mici rotiţe într-o maşinărie universală care se învârte la nesfârşit?

Florian Colceag: Sunt convins, doar că nu suntem nişte rotiţe, suntem modelul mecanic însuşi. Dacă vreţi, suntem nişte celule într-un organism mai mare. E mai degrabă un modul fractal de tip biologic. Oamenii aparţin omenirii, omenirea aparţine unui ecosistem, şi aşa mai departe. Aici fiecare are responsabilităţi de nişă, proprii.

După ce a început să se studieze cu atenţie alcătuirea ecosistemelor şi s-a ajuns la înţelegerea faptului că planeta este vie şi că, de fapt, metabolismul planetar există şi tot ce se întâmplă cu substanţele pe planetă face parte din metabolismul planetar, a început să se reconfigureze şi modul de gândire al oamenilor.

Am devenit din ce în ce mai conştienţi că facem parte dintr-un sistem extrem de complex şi că avem responsabilităţi faţă de acest sistem. Din nefericire acest lucru s-a întâmplat recent. Nu e nici un secol de când a început să se configureze această imagine.

Dela0.ro: De ce spuneţi „din nefericire”?

Florian Colceag: Pentru că oamenii merg încă pe vechile paradigme şi reuşesc să facă praf mediul. Vă dau un exemplu care trebuie să fie cunoscut de toată lumea. Mă uitam la acţiunile politice ale guvernului actual şi ale lui Victor Ponta, în special, în privinţa gazelor de şist şi a exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montana.

Goana lor după profit, după șpagă, să mai pună mâna pe ceva înainte să crape totul – ceea ce se vede şi din faptul că toţi cumpără terenuri pe care să le vândă mai târziu, să le tranzacţioneze şi speculeze, întrucât, de fapt, e o specula ordinară –, goana lor aşadar arată că nu le-a păsat de nimic şi nu le pasă de nimic. Dar ei nu se gândesc la faptul că se întoarce roata.

Dela0.ro: Puteţi fi mai explicit?

Florian Colceag: În momentul în care România este expusă poluării toxice cu cele două tehnologii, cianuri şi substanţe chimice la gazele de şist, mor albinele. Deja este un fenomen care se petrece la nivel mondial. Noi suntem una dintre puţinele țări cu un potenţial uriaş pe care nu îl vede niciun politician: avem încă albine. Şi avem destul de multe.

Dela0.ro: E albină o resursă mai importantă decât aurul?

Florian Colceag: Enorm! Mult mai mult! Infinit mai mult! În primul rând pentru că odată cu moartea albinelor nu se mai face agricultură, căci nu mai avem fructe. Albinele sunt cele care polenizează totul. România având un mediu curat, la care ar trebui să ţină din răsputeri, ar putea fi furnizorul de hrană al Europei, în condiţiile în care mor albinele în alte părţi din cauza poluării industriale. Asta ar însemna că am scăpa de toate crizele fără probleme.

Dar tocmai acest lucru nu îl mai putem face pentru că ne vindem pământurile pe nimic, poluam mediul şi îl distrugem ceea ce va produce efectul contrar. Cei care vor cumpăra terenuri pe care le ştiu productive se vor păcăli odată cu începerea morţii albinelor. Iar asta se va produce din cauza exploatării gazelor de şist şi din cauza Roşiei Montane.

Şi atunci, în loc să cumpere un pământ care este fertil şi prosper şi pe care se poate face orice, vor cumpăra un semi deşert. Iar cei care au transformat România într-un semideşert vor fi priviţi, bineînţeles, cu prea puţină îngăduinţa de ceilalţi, extorcaţi, înşelaţi şi jefuiţi de politicienii noştri. Aşa că nu ştiu prin ce găuri de şarpe sau de şoareci se vor ascunde aceşti politicieni în clipa în care îi vor căuta mafioţii care le-au cumpărat pământurile.

Dela0.ro: Poate greşiţi plecând de la premisa că majoritatea populaţiei cunoaşte circuitul pe care îl expuneţi.

Florian Colceag: Nici nu mai contează, vrând-nevrând acest lucru vă devine vizibil în termen scurt. În Franţa mai sunt jumătate din albine. Albinele mor de poluare şi de o viroză. Singura pavăză împotriva acestei viroze este un mediu curat. Dar noi am reînceput industria poluantă. Din momentul ăsta eu nu văd bine nici România, nici pe cei care au vândut-o, au trădat-o şi au făcut-o praf.

Dela0.ro: Asta înseamnă că nu vedeţi bine lumea industrială în general?

Florian Colceag: Nu. Înseamnă că lumea industrială se schimbă şi că apar noi tehnologii. Este perioada în care pe ciclul economic se lansează generaţii de noi tehnologii neinvazive. Ele nu mai au şi capacitatea de a distruge şi de a dezechilibra mediul. Dar noi, în loc să ne centrăm pe dezvoltarea de noi tehnologii, ne grăbim să distrugem mediul, țara, naţiunea, cultura.

Apropo de ce discutăm înainte despre genii: oamenii care au abilităţi înalte, cultură şi înţelegere, pot face conexiuni. Dar tocmai din cauza asta sunt incomozi. Uitaţi-vă la Eminescu, care a fost foarte incomod şi a deranjat enorm de mult la momentul respectiv. La fel, Coşbuc. A fost foarte deranjat. Amândoi au fost scoşi pe tuşă şi ajutaţi să moară.

Dela0.ro: Sună a teoria conspiraţiei…

Florian Colceag: Din păcate, nu e vorba de teoria conspiraţiei, e vorba de modelele culturale pe care le are un popor şi care fac ca el să se învârtească în jurul aceluiaşi punct fix. Din timp în timp ajungem din nou la aceleaşi stări şi la aceleaşi perioade. Se roteşte roată, dar tot pe aceleaşi situaţii.

Când s-a mai întâmplat să avem aşa o vânzare masivă de pământuri? La 1907. Şi ce scris Coşbuc? „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt să vrem noi sânge, nu pământ! Când nu vom mai putea răbda, când foamea ne va răscula, Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa nici în mormânt.”

Deci, dacă începe o reacţie populară împotriva politicienilor care vând tot, va fi un al doilea 1907. Ce se întâmplă acum la Pungeşti este un prim semnal. Aşa a fost şi atunci. Modul de gândire al poporului român rămâne acelaşi. Nu a fost distrus nici de Hollywood, nici înşelat cu tot soiul de percepte. Romanii şi-au păstrat cultura, ei continuă să fie ţărani.

Dela0.ro: Poezia pe care aţi invocat-o a fost intens folosită de propagandă comunistă pentru demonizarea monarhiei. Iar comunismul a venit la pachet cu o industrializare îngrozitoare…

Florian Colceag: Sigur.

Dela0.ro: … departe de industrializarea de care vorbiţi, una prietenoasă cu mediul.

Florian Colceag: Bineînţeles.

Dela0.ro: Aşadar depinde ce se întâmplă după acest gen de mişcări, cine le capitalizează imaginea.

Florian Colceag: Aşa este, exact asta doream să vă spun. Uitaţi-vă bine ca asta este şi dorinţa politicienilor: să repete comunismul. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani sub mâna lui Băsescu, adică politizarea administraţiei, politizarea educaţiei, politizarea sănătăţii, politizarea sectoarelor care nu au nicio treabă cu politica, totul este o repetare fidelă a ce s-a întâmplat după 1947.

Noi cădeam în aceleaşi şleauri. Însă politicienii nu se gândesc că pot aluneca în şleaurile astea şi pot să se frigă. Nici romanii nu s-au gândit până acum ce trebuie făcut, căci nu au avut destulă cunoaştere.

Dela0.ro: Ca efect al aşa-numitului exod al creierelor?

Florian Colceag: Vedeţi, inteligenţele înalte sunt deranjante. Ai noştri şi-au luat măsuri ca să scape de ele şi au scăpat de cât de mulţi au putut. Acum ar fi momentul culegerii roadelor. Atât au muncit ca să scape de creiere, atât au muncit ca să fure şi să strângă o grămadă de bani!

Sunt peste o mie de miliarde de euro dispăruţi în ultimii 20 de ani din România, bani care nu sunt în contabilităţi. Asta înseamnă peste o treime din produsul intern brut pe an furat în fiecare an. Şi au făcut-o pe diverse căi, falimentând întreprinderile, vânzându-le la fiare vechi şi aşa mai departe. Dar asta este rezultatul.

Dela0.ro: Nu e specific doar României. Uitaţi-vă la toate celelalte ţări postcomuniste.

Florian Colceag: Aţi pus întrebarea cu teoria conspiraţiei: acum suntem în momentul în care vedem nu doar că s-a întâmplat, ci şi că se întâmplă în continuare. Vedem ţări europene care pică, pică urât şi dezastruos. Grecia au cumpărat-o deja nemţii.

Dela0.ro: Dacă-mi permiteţi o glumă, s-ar putea nici să nu fie aşa rău. Vi se pare Germania un model prost de ţară?

Florian Colceag: Nu e problemă de administrare. Germania a administrat Bulgaria la un moment dat când ţara era în faliment şi nu a administrat-o rău. Problema este, însă, că distrugi o cultură. Iar asta este un lucru foarte grav. Vedeţi, oamenii sunt mai deştepţi, mai puţin deştepţi, mai etici, mai puţini etici, dar cultura are rădăcini foarte vechi. Cultura este singura valoare pe care noi o păstrăm în timp şi care ne dă nu numai identitate, ci şi rol funcţional în cadrul celorlalte naţiuni.

„Eu sunt ţăran. Bunica mea era ţărancă. De la ea am învăţat o grămadă de lucruri. Am ajuns să cunosc o cultură care are rădăcini neolitice, cu un bun-simţ şi o înţelepciune absolut incredibile. Acest bun-simţ şi aceasta înţelepciune sunt diamantele pe care noi ar trebui să le folosim în continuare pentru că subculturile care au apărut sunt dăunătoare. Ne pierdem bunul-simţ specific în cultură veche.

Iar marea problemă este pierderea acestui bagaj cultural, întrucât prin intermediul acestui bagaj străvechi noi aveam o relaţie bună cu mediul şi ne întorceam la mediu. Noi eram nişte gestionari ai pământului, nu nişte distrugători. Noi eram oamenii pământului, nu era doar pământul al oamenilor. Eram nişte întreţinători ai ecosistemului şi ai pământului”,

Dela0.ro: S-a alterat această filosofie culturală?

Florian Colceag: S-a alterat atât de tare încât acum distrugem totul. Şi distrugem modelul nostru cultural care putea permite o relaţie normală cu mediul şi care este o soluţie pentru problemele globale, generale.

Gândiţi-vă la drama petrecută când Tibetul a fost cucerit de China şi au plecat localnicii care încotro. Ei au împrăştiat nucleul cultural budist în lume. Înainte de asta, budismul era o religie locală, acum a devenit o religie principală de o importanţă maximală. Tibetanii aveau nucleul de cultură cristalizat şi au venit cu principii care s-au potrivit pe problemele existente. Ei au adus o contribuţie uriaşă, reuşind să mai echilibreze câte ceva din dezechilibru decizional colosal.

Noi avem, de asemenea, nişte resurse de cultură pe care le pierdem înainte să se valorifice. Exodul aceasta de creiere după zeci de ani de comunism nu mai produce şi o diseminare a culturii bunului-simţ care ar putea să ne dea o şansă să rezistăm ca specie, să nu ne autodistrugem. Şi aici apare marea problemă: avem nevoie de genii.

Dela0.ro: Modelul cultural românesc pe care l-aţi invocat mai devreme a fost suficient de puternic încât să reziste comunismului, încât să mai avem acum ceva de salvat?

Florian Colceag: Filonul acestui model este foarte vechi, el aparţine popoarelor care au trăit pe teritoriul Marii Negre înainte să comunice Mediterana cu Marea Neagră prin Bosfor şi Dardanele. Aici este un nucleu care s-a împrăştiat odată cu revărsarea apelor mediteraneene. S-a împrăştiat radial pe toată zona europeană, în Asia Mică şi chiar în nordul Africii, până acolo a ajuns. Iar prin marile invazii a ajuns până în India.

Dacă stai şi cauţi să vezi care este scheletul acestui filon, afli că el ţine de familie, de respectul strămoşilor, de respectul mediului, de bunul-simţ şi bucuria vieţii.

Dela0.ro: Sunt, mai degrabă, aspecte caracteristice inteligenţei de grup, nu celei individuale.

Florian Colceag: Este inteligență de grup, e adevărat. Dar asta a creat linia culturală care a permis inclusiv existenţa Drumului Mătăsii. Aşa ceva nu trebuie alterat.

Dela0.ro: Credeţi că n-a fost deja alterat? Haideţi să ne uităm la România de astăzi: inteligența de grup pare la cote minime.

Florian Colceag: Asta a fost efectul manipulării, al conspiraţiei, dacă vreţi, de care vă spuneam mai devreme. A fost o alterare care a slăbit nu numai poporul, a slăbit rădăcina culturală, noi suntem acum perisabili din punctul acesta de vedere. Dar ne putem reveni dacă avem nişte oameni înţelepţi la cârmă.

Dela0.ro: Ce rol are geniul în revenirea viitoare a României?

Florian Colceag: Asta este rolul geniului: revenirea şi recuperarea potenţialelor. Dar rolul politicianului este, în general nu numai la noi, să micşoreze aceasta revenire pentru că, în general, politicienii şi afaceriştii trăiesc generând crizele. Dacă îi aduci pe oameni la flămânzenie şi nu mai au ce mânca, atunci poţi vinde un morcov pe o tonă de apă. Aici este toată istoria.

Ştiţi că în călătoriile lui Magellan sau ale lui Columb se ajunsese să se vândă un şobolan de cala de vapor pe un diamant, pe o piatră preţioasă. Resursele de hrana erau minimale şi atunci vindeau orice să mai supravieţuiască o zi. Dacă noi mergem pe ideea minimală că businessul lor contează, aş vrea să îi întreb şi eu pe aceşti politicieni dacă vor să fie cei mai bogaţi morţi din cimitir. Căci până la urmă tot acolo ajungem. La ce le va folosi? Ei cred că totul e veşnic.

Dela0.ro: Vă atrag atenţia asupra unui detaliu: întrebarea dumneavoastră vizează o zonă de inteligenţă superioară necaracteristica acelora pe care îi chestionaţi.

Florian Colceag: Mă bucur că înţelegeţi acest lucru. Aici avem o problemă. Am fost învăţaţi să nu ridicăm inteligenţele superioare în fruntea deciziilor. Romanii au pus la conducere tot soiul de oameni cu inteligenţa lipsită de perspectivă, de orizont. Şi au avut întotdeauna o mare admiraţie pentru hoţi. Hoţii erau şi sunt semizeii locului. Dar acum, cred, s-au săturat de hoţi, care ne-au jefuit în ultima perioadă suficient de mult încât să ne aducă din nou la starea de spirit din 1907. Este un moment semnificativ acum, suntem în ceasul al doisprezecelea.

„Apropo de ce spuneam cu geniul: nu doar ai noştri au încercat să scape de genii. De Gaulle după război spunea că geniile sunt periculoase şi că trebuie scăpat de ele pentru că dau prea mare viteză istoriei. Schimbările pe care le produc sunt prea brutale. Dar el nu a înţeles un lucru esenţial, că fără genii nu există nici soluţii de ieşire din situaţiile imposibile. Numai de la genii poate veni o soluţie suficient de bine aşezată, de bine structurata ca să rezolve problemele care s-au conturat între timp. Şi în toate direcţiile. Că sunt ştiinţifice, artistice, că sunt orice, rolul geniilor este unic. Ei sunt liderii care scot la lumina din întuneric, aducând soluţia”,

Dela0.ro: Acceptând ipoteza dumneavoastră, cum stăm la capitolul genii?

Florian Colceag: Stăm bine. La capitolul genii, acest popor încă produce. Din păcate eu găsesc capacităţi de genialitate la vârste din ce în ce mai mici.

Dela0.ro: De ce spuneţi din păcate?

Florian Colceag: Pentru că adulţii care au genialitate au plecat. Şi pleacă, în continuare pleacă. Nu găsesc sprijin.

Dela0.ro: Găsiţi, aşadar, aproape numai genialităţi neşlefuite.

Florian Colceag: Da. Şi potenţială genialitate la vârste mici. Însă la aceste vârste mici este uriaşă. Găsesc copiii cu nişte abilităţi intelectuale normale la copii cu vârste de până la zece ani mai mari. Dar noi nu am reuşit până acum – şi aici am o mare problemă şi un mare of în relaţiile cu statul – să creăm, instituţional vorbind, pepiniera.

Nu am dat drumul la programele de gifted education, deşi ele sunt introduse în legea educaţiei. Legislaţia secundară a zis nu, a luat-o ca De Gaulle sau că tot soiul de miniştrii care îmi spuneau: „domnule Colceag, dar de ce să îi sprijinim pe ăştia deştepţi, să ne ia locul?”

Dela0.ro: Care e ideea dumneavoastră? Să faceţi clase speciale pentru copii supradotaţi?

Florian Colceag: Copiii aceştia sunt izolaţi, sunt prea capabili şi atunci suferă o reacţie socială negativă. Ei dezvoltă abilităţi înalte şi capacitatea de a rezolva problemele în clipa în care sunt strânşi împreună. E ceea ce se cheamă charter center, centre pilot.

Aceste centre pilot sunt hrănite de şcoli care îi selectează pe toţi copiii prea incomozi, prea deştepţi, care îi deranjează pe profesori, au prea multe răspunsuri, au prea multe întrebări, au prea multă cunoaştere, sunt hiperactivi. Copiii aceştia sunt foarte deranjanţi pentru sistemul educaţional obişnuit.

Dela0.ro: Şi atunci îi scoateţi din circuitul normal…

Florian Colceag: Ies din circuitul normal unde pierd vremea şi îi chinuie şi pe ceilalţi şi intră într-un circuit de specializare înaltă, unde îşi dezvoltă abilităţile până când devin utili societăţii. Şi nu numai utili, devin soluţiile la probleme.

Dela0.ro: Cunoaşteţi vreo ţară care funcţionează la scară largă după acest model?

Da. Prima care a pornit a fost Australia acum vreo 40-50 de ani. Australia nu ştie ce e aia criză, în afară de criză de mediu. Acolo nu se mai simte mirosul oceanului din cauza poluării şi distrugerii algelor.

Dela0.ro: Păi, în spiritul discuţiei anterioare, înseamnă că geniile de acolo nu şi-au făcut treabă foarte bine.

Florian Colceag: Abia în momentul ăsta au ajuns şi ei să îşi facă treaba, pentru că trebuie timp ca să dezvolţi oameni şi trebuie timp să îi şi plasezi acolo unde au putere de decizie. Australia este liderul mondial pe nanotehnologie şi lucrează într-un stil incredibil ca să rezolve problemele de mediu. Şi este o preocupare permanentă în direcţia asta şi care dă rezultate.

Dar sistemul nu a rămas doar în Australia, s-a împrăştiat în toată lumea. Se împrăştie cu viteza inclusiv în ţări în care nu te-ai fi aşteptat, cum ar fi ţările arabe unde pot să trăiască liniştiţi cu burta la soare pentru că le vin banii din petrol. Ei bine, au început să înţeleagă foarte bine că resursele se epuizează, că oamenii sunt nişte puturoşi, că s-au învăţat să nu facă nimic, că le-au venit subvenţiile de la stat, că viitorul este extrem de nesigur şi investesc acum enorm în educaţia geniilor, dezvoltând cu ajutorul lor tehnologii care să fie înlocuitoare de petrol.

Dela0.ro: Iar la polul opus, susţineţi, este România care ignoră stimularea şi valorificarea celor supradotaţi?

Nu ignoră, se teme. România se teme de genii, se teme de copiii extraordinari, pur şi simplu se teme.

Dela0.ro: De ce spuneţi că se teme?

Florian Colceag: Uitaţi-vă bine, de exemplu, la bursa guvernului României în care au fost copiii extrem de inteligenţi trimişi să înveţe administraţie europeană. Nici unul nu au fost angajat în administraţie. E o dovadă că se tem să apară nişte oameni care se pricep, pentru că sistemul administrativ e folosit la jaf, la furt. Din păcate, noi suntem în situaţia de a ne uita în urmă şi de a vedea că suntem conduşi de Ali Baba şi cei 40 de hoţi. Care nu mai sunt 40, sunt mai mulţi hoţi. Dar paradigmă este aceeaşi.

Dela0.ro: Avem o problemă de selecţie?

Florian Colceag: Mai mult decât atât: avem o selecţie negativă. Pe sistemul legislativ actual nu poţi promova nişte oameni capabili. Ei trebuie să treacă mai întâi prin filtrul de partid. Filtrul de partid înseamnă corupţie, pupincurism, mită, mafiotism şi aşa mai departe, până la necesitatea existenţei şcolii vieţii prin puşcărie. Dacă nu e aşa şi candidatul e un om curat şi un bun profesionist, atunci nu poate fi tras de sfori, nu e şantajabili.

Când filtru la admitere e șantajabilitatea candidatului, ajungi la nişte aberaţii îngrozitoare. Şi iarăşi aş reaminti acestor tovarăşi să îşi aducă aminte de poezia lui Coşbuc. Pentru că şi poporul ăsta rabdă până la un timp.

Dela0.ro: Ce ar putea face un geniu politic în momentul de faţă în România?

Florian Colceag: Nu vreau să dau eu programul. Dacă ar fi un geniu politic ar şti ce să facă. Dar eu l-aş ajuta cu plăcere.

Dela0.ro: Aţi conceput la un moment dat chiar un model de ţară.

Florian Colceag: Am conceput mai multe, da. Modelul de ieşire din criză, modelul de ţară, lucrăm acum la o constituţie care să poată permite punerea României pe picioare.

Dela0.ro: Lucraţi singur?

Florian Colceag: Nu, suntem mai mulţi. Şi suntem din ce în ce mai mulţi care dorim acest lucru. Pentru că e păcat să distrugem ceea ce rezistă de mii de ani, doar pentru că au venit nişte lăcuste care consumă tot. Reacţia populaţiei începe să fie din ce în ce mai clară. Şi văd că este profesională.

Se formează ligi profesionale care încep să acţioneze, se formează alianţe de tineri, de oameni de afaceri care încep să facă politici sociale, să ajute acolo unde e nevoie, deci văd că începe să crească nivelul de coeziune a populaţiei care înainte era atomizata. Încă nu acţionează ei foarte bine, dar a început să apară un fenomen. Vă dau un exemplu. Recent a fost ziua României. Vi s-a mai întâmplat vreodată că de ziua României romanii să îşi trimită sms-uri cu la mulţi ani?

Dela0.ro: Aţi primit sms-uri să înţeleg.

Florian Colceag: Da, şi nu numai eu, mulţi au primit sms-uri de genul acesta. În fiecare a început să crească un alt spirit. E un început pe care eu îl aplaud. Şi piaţa Universităţii este extraordinară. Şi multe alte fenomene. Şi faptul că la Pungeşti au ieşit cu mic cu mare, cu popa cu tot, ca să îşi apere nevoile, sărăcia şi neamul.

Dela0.ro: Sunteţi un om credincios, domnule Colceag?

Florian Colceag: Sunt matematician. Pentru mine Dumnezeu nu este o formulă culturală, Dumnezeu e spaţiul infinit, inteligent şi sensibil, care chiar există. Eu pot demonstra acest lucru prin matematicile mele.

Dela0.ro: Recent doi matematicieni germani au demonstrat acelaşi lucru, că Dumnezeu există.

Florian Colceag: N-am citit ce au făcut colegii mei germani, dar prin matematicile pe care le-am lucrat am descoperit legi universale care arată că universul este capabil să îşi optimizeze deciziile şi că decide. Că este mult mai complex decât ce se cunoştea înainte ca măsurabilitate.

Eu nici măcar nu îmi pun problema credinţei, eu îmi pun problema cunoaşterii. Sunt în situaţia de a avea o fereastră deschisă directă, prin care înţeleg că există. Dumnezeu există şi acţionează.”

Interviu realizat de Vlad Stoicescu

Sursa: Dela0.ro | Matematicianul Florian Colceag: „Pot demonstra ca Dumnezeu exista si actioneaza”

Publicitate

69 de gânduri despre „Matematicianul Florian Colceag: „Pot demonstra că Dumnezeu există și acționează”

  1. Pingback: Matematicianul Florian Colceag: “Pot demonstra că Dumnezeu există și acționează” | sharabagiu

  2. Toată admiraţia pentru astfel de oameni, din păcate prea puţini

  3. Nenea abereaza mai mult ca un habotnic. Matematic ii dovedesc ca e retardat si nu ma poate contrazice. Asta nu il face pe zeul imaginar mai mult sau mai putin real.
    Nu poti dovedi ceva ce nu exista, nici macar matematic.
    Domnule „matematician”, nu va sfiiti, dovediti-ne, altfel va punem alaturi de ceilalti psihopati care sustin ca zeul imaginar pruncucigas exista. O afirmatie extraordinara necesita o dovada extraordinara.

    • bun nick-ul, esti o eroare 😉

    • Dovedesti clar ca nu stii nimic si nici nu esti capabil a observa. Tipic pt un ateu plin de ura si fara gandire. Te dai de gol extremd e usor, de aceea nimeni nu se ia dupa voi. Nu stii logica, nu stii istorie, nu stii stiinta si o dovedesti atat de usor intr-o singura postare! Nimeni nu vrea modelul vostru de lume, in care exista atat ura si intoleranta fata de cel diferit! Ateism = indobitocire, ura, negare a evidentului si mai ales CRIMA. Mergi si studiaza.

      • @R Logica si credinta nu au ce cauta in acelasi context. Pana una alta, eu nu am jignit pe nimeni, ceea ce nu pot spune despre tine, tipic crestin, cand nu aveti argumente, treceti la atac, jignire si daca am fi fata in fata, ai recurge si la fapte.
        Adu niste argumente ca zeul vostru imaginar ar exista, argumente non biblice si mai discutam, altfel taci si mergi pe pagina lui boca sa ii mai dai un like si 100 lei la popa pentru spovedanie.

    • Dovedeste tu ca ateismul este pasnic si plin de iubire! Nu am vazut si nici nu voi gasi vreodata atei toleranti, buni cu semenii, iubitori, pasnici, cu atitudine constructiva. Sa-ti insir toti dictatorii atei care au ucis milioane de oameni nevinovati? sa-ti insir toti criminalii si psihopatii care sunt atei? logica elementara iti lipseste cu desavarsire… la fel si informatia si cultura… dar nu-i nimic, nu tb sa ne certam cu tine, pt ca ai aratat singur in ce ape te scalzi, cam care e nivelul tau si cam cat de mult respecti tu lumea. Te vei ineca in asa-zisa ta superioritate… NIMENI nu isi doreste modelul de lume ateu… pt ca e ostil si plin de ura.

      • @R „Ateismul” nu este o religie, dar crestinopatii nu au cum sa inteleaga.
        Nici un dictator nu a fost ateu. Hai, insira-mi unul.
        Sau, sa incep eu? Hitler a fost crestin catolic, Stalin popa ortodox, sa mai zic sau ma opresc?
        Vad ca si semnalizezi, nu doar… Toti „dictatorii” au ucis in numele unei religii, in numele unei doctrine, au avut cultul personalitatii, ceea ce inseamna religie.
        Iar crestinismul si religiile au ucis miliarde, dacs nu erati voi habotnicii care ati tras lumea in jos cu 1000 de ani, exploram galaxia.
        De jignit esti bun si asta denota „logica elementara iti lipseste cu desavarsire… la fel si informatia si cultura… dar nu-i nimic, nu tb sa ne certam cu tine, pt ca ai aratat singur in ce ape te scalzi, cam care e nivelul tau si cam cat de mult respecti tu lumea” – arma poate fi folosita de oricine, ai fost invins cu propriile arme. Esti 0, ca majoritatea habotnicilor, bun sa jignesti, sa fii xenofob.
        Rezultatul indoctrinarii. In mocirla va scaldati, acolo sa stati, ipocriti trogloditi bigoti.
        De acum inainte cand va imbolnaviti, sa mergeti la legionarul mort sa va vindece la Prislop.

      • Nici eu nu am văzut niciodată „credincioşi ” toleranţi şi acceptanţi . Iar pe parcursul istoriei aţi demonstrat asta prin fapte teribile, şi aici nu mă refer doar la crime , ci şi la arderea de cărţi ,împiedicare ştiinţei şi a medicinei ,etc.
        În plus vedem politica vostră de toleranţă în faţa orientării sexuale , a altor credinţe şi idei . Carl Segan spunea că majoritatea nu are întodeauna dreptate (şi în cele mai multe cazuri greşeşte ), voi sunteţi majoritari dar asta nu vă dă dreptul să aplicaţi ” cuvântul lui dumnezeu ” , mă gândesc că e în stare să o facă şi singur . Dar nu o face pentru că nu există decât în capul vostru gol în schimb

      • Mai plin de ura mi-se pare modelul crestin

    • Error eu cred ca domnul Colceag nu se referea la zeul biblic. Cu zeul, de fapt cu zeii biblici ai dreptate dar domnul Colceag cred ca se referea la o matrice universala, constiinta cosmica, ceva de genul asta. Zic si io!

      • Bine si atunci de ce am avea nevoie de un zeu? Fie el si „non biblic”, la ce ne trebuie existenta unei zeitati?
        De altfel, daca nu era Biblia sau alta carte, de unde stiti voi ca exista o zeitate?
        S-a aratat individual cuiva vreodata cu dovezi, fara marturii anectdotale?

      • Nu exista zei, error, nici biblici nici nonbiblici dar ceva, un mecanism autoreglator eu cred ca exista deoarece ma întreb cine a dotat natura cu inteligență? Informația cu care sunt dotate celulele noastre nu poate proveni așa, din nimic altfel nu ar prinde viața, ar fi ca și-o piatra, mineral, vezi Kazuo Murakami, genetician, Bruce Lipton, Constantin Dulcan și alți savanți au ajuns la concluzia ca exista oarece, o inteligență universală dar deocamdata, în stadiul evolutiv al terranilor, nu putem să ne dumirim per total ce este cu aceasta inteligenta. Deocamdata umanitatea terrana doar a luat act de aceasta inteligență. În viitor se vor schimba multe paradigme, asta dacă nu ne automierlim. Sunt mulți orgolioși pr terra cu mâna pe butonul rosu, ca maimuța pe pistol. Apropo, sun liber cugetător, nu am treabă cu nicio religie inventata de terrani.

      • Am inteles. E bine si liber cugetator.
        Ideea e alta. Materia nu are inteligenta individual, insa suma unei materii finite are. Nu putem afirma ca un atom are inteligenta, acest lucru este imposibil, insa suma atomilor ce alcatuiesc un neuron, da.
        Creierele noastre au evoluat, din diverse fiinte, acest lucru s-a intamplat de-a lungul milioanelor de ani. Din pacate omul traieste prea putin cat sa cuprinda o varsta uriasa, astfel ca majoritatea oamenilor nu inteleg cum de omul a evoluat si prefera sa „creada” in „creatie”.
        Nu putem masura evolutia, insa avem mici dovezi, fosile si sedimente. Avem dovezi ca partajam ADN cu plante si animale „inferioare” lantului trofic. Nu avem raspuns la toate intrebarile, dar acest univers este finit, acest lucru este cert si demonstrat si nu exista nici o dovada a unei fiinte creatoare. Si nici „intelligent design” nu exista.

      • Daca zici tu!
        Ai aruncat un ochi peste fizica cuantica? Sa vezi ce si cum? Ai studiat teoria sistemelor? Te-ai întrbat vreodata de ce doua molecule de hidrogen si una de oxigen fac mereu apa si nu altceva? Asta ca sa scoatem din ecuație și teoria hazardului 👍

      • Bun, dar tu ai studiat? Nu prea vad legatura ca daca doi atomi mereu alcatuiesc aceeasi molecula ar avea vreo legatura cu vreun „intelligent design”. Sunt foarte multe aspecte pe care cei mai inteligenti oameni nu le inteleg si acest lucru nu inseamna ca : „i don’t know it must be god or Creator”. Este gresit sa gandim asa.
        Nu avem nici o dovada ca exista vreun creator, chiar nu exista nici o dovada empirica si certa a existentei vreunei fiinte imateriale, atemporale si nemuritoare.
        Gandeste-te astfel: acest Univers este un sistem inchis, deoarece entropia creste permanent, acest lucru este cert. Legea a doua a termodinamicii spune ca suma entropiilor ale coprurilor participante creste. Intr-un sistem inchis nu poti scoate sau introduce energie si implicit materie sau informatie. Astfel, daca ar exista o fiinta superioara noua, imateriala si nemuritoare, aceasta fiinta nu ar putea comunica deloc cu noi, fiind in afara Universului.
        Caci daca ar exista in interiorul acestui Univers, ar trebui sa se supuna legilor Universului si atunci nu ar mai fi atemporala, atotstiutoare, nemuritoare.
        Asta nu doreste sa inteleaga marea majoritate, iar cei care inteleg asta, le e teama de credinciosi sau isi spun parerea in grupuri restranse, de teama respingerii, sau mai rau – persecutiei. Unii cred ca stiu si exista si atei violenti, dar aceia sunt ca hipsterii, habar nu au ce inseamna sa traiesti fara credinta in zei si sa fii moral fara religie, cred ca e o „moda”.
        Este mult mai usor sa crezi in ceva, decat sa respingi orice credinta, este foarte greu sa iti expui parerea, mai ales pe site-uri fanatice.

      • Acolo erau doi atomi de hidrogen si unul de oxigen dar cu gândul la molecula de apa am greșit. Scuzele de rigoare. Recunosc, câteodata sunt destul de împrãștiat.

      • Daca ai sti tu ce lupte de srada am avut cu misticii pa facbook! Dar dupa ultimele descoperiri începând cu 1925 ale lui Max Planck, care el însuși a recunoscut o forta organizatoare în univers, trebuie sa recunosc ca universul nu mai trebuie privit si caracterizat dupa paradigma reducționista. Se pare ca univversul nu mai este un sistem asa închis cum se stia pe timpul Issac Newton. La nivel cuantic particulele, din care se compun atomii implicit materia, au alt comportament care indica o forta organizatoare. În fine, error, e7 nu încerc sa conving pe nimeni de nimic pentru ca asa cum ziceau iezuiții, oamenii trebuie convinsi în primii 7 ani ai vieții. Eu doar am spus ce cred. În rest fiecare cu evoluția lui cu toate ca suntem toți interconectați. Totusi tu ce crezi, dupa ce dăm colțul ce se întâmplă,mai existam sau bum, disparem total?

      • Cand murim, ne stingem ca becurile cand se rupe filamentul. Crede-ma ca si eu as vrea sa traiesc dupa ce mor, dar ar fi imposibil. Conform legilor termodinamicii, este imposibil. Constiinta fara materie nu poate exista, dar invers da.
        Constiinta e ca un software volatil, daca materia moare, dispare constiinta. Am invatat sa accept ca dupa ce mor, nu va mai fi nimic.
        Exista totusi speranta transferului constiintei, dar nu voi prinde in viata asa ceva, asta daca ar fi posibil. Adica sa ne transferam constiinta in calculator. Acest lucru ne-ar aduce oarecum „eternitatea”, sau sa ni-l transferam intr-un corp cibernetic.
        Toate acestea se vor intampla din dorinta de a nu muri si eu salut un astfel de progres. Sa ne oprim sa „credem” si sa incepem sa ne imbunatatim, daca dorim sa traim si sa nu ne mai omoram unii pe altii pentru o bucata de pamant, cum se intampla

      • Pai si astia cu mortile clinice, care nu vor sa moara si se întorc înapoi, unii chiar si dupa vreo 3,4 zile si spun ca au vazut si facut si au dres, astia la ce categorie îi bagam? Conform legilor termodinamici, bineînteles! Mai nou am auzit io cu urechile mele ca niste distinsi pierde-vara,
        din astia, de laborator, cum ca constiinta îsi sculpteaza forma în materie si nu invers. Acu deh, pe cine sa mai cred? Caci cu religiile si confreriile m-am dumirit, frectie la picoare de lemn. Dar daca ne stingem ca filamentul nasoală treaba, zău asa!

      • In moarte clinica nu murim. Multi au vazut ingeri si diverse imagini, acest lucru se datoreaza unui fenomen foarte usor de explicat: creierul „se goleste” violent de informatii sau ai acel „film al vietii” inaintea ochilor sau in REM, dar in moarte clinica practic visezi ochii se misca similar cu somn REM (miscare rapida a ochilor).
        Fenomenul este aproape imposibil de urmarit din afara, nu avem instrumente de inregistrare pentru moarte clinica, putem doar observa fenomenul, iar persoana daca se trezeste, poate spune ce a experimentat.
        Din pacate marturia nu poate fi considerata o dovada, fiecare experimenteaza diferit si cei mai credinciosi pot vedea ingeri sau alte fiinte imaginare, pentru ca in creier exista stocata informatia despre ingeri, restul e imaginatie.
        Nu imi e usor nici sa explic si ma gandesc ca se va termina, oricine moare, de aceea, speranta moare ultima, iar consecinta ei este progresul, sperand ca totusi, urmasii nostri vor gasi cale de a trai mai mult.
        Noi, ceilalti, trebuie sa ne impacam cu ideea si sa fim buni cu ceilalti in singura viata, daca asta ar intelege lumea, mai ales islamistii si cei care cred inca in karma, ar fi mai putine violente in lume. Am contribui toti sa ne imbunatatim pe noi, am colabora impreuna in speranta ca vom trai mai mult, in loc sa ne taiem capetele sperand ca ne asteapta 72 virgine sau rai sau altceva.

      • Error, vrei sa spui ca atâta amar de lume din mediul stiințific se înseala? Ei au grămezi de referate lucrari stiințifice etc. Tu ce ai? Ca sa te cred trebuie totuși sa-mi demonstrezi oarece lucrari argumentate stiințific. De exemplu Dulcan are Inteligența Materiei scrisa înca de prin anii 70-80 nu mai stiu sigur. Murakami are si el o care în care argumenteaza inteligenta celulei, Bruce Lipton la fel. Până si Einstein a zis ca ar vrea sa cunoasca mintea luiD-zeu. Bineînțeles ca nu se refera la zeul biblic. Și tu vii acum sa- mi demonstrezi ca mierlim ca filamentul. Cam greu sa te cred dupa ce atâția grei ai științei spun ca exista oarece forța reglatoate de univers. Apropo de morțile clinice, au fost chestionate și persoane oarbe din nastere care au spus cu foarte mare acuratețe cum arata sala si spitalul unde au fost operați atunci când au intrat în moarte clinică. Nu exista informatia culorilor în creierul lor. Și totuși au spus cum era zugravita camera si au descris multe obiecte pe care în mod normal nu aveau de unde sa le știe. Oricum e bine ca nu esti mistic. De astia m-am saturat.

      • Tudoran, nu sunt mistic sau Deepak Chopra, acel sarlatan care insereaza cuvantul „quantum” la fiecare propozitie, dar habar nu are ce inseamna fizica sau medicina, el este „ayurvedic”, alternativa pseudostiinta a medicinei.
        Iarta-ma ca iti spun, dar cartea „Inteligenta Materiei”, este puerila, abordarea este de clasa a V-a, tot ce se scrie acolo este fara nici o baza stiintifica, fara nici un experiment. Am avut chiar recent o discutie pe tema cartii si am ras cand am aflat ca exista o droaie de carti scrise in aceasta maniera.
        Einstein a fost panteist, credea in dumnezeul lui Spinoza, dar acest lucru nu inseamna ca exista un zeu sau un „designer”.
        Cei care cred ca Universul, corpul uman, natura, Pamantul, sunt „bine calibrate”, se inseala amarnic. Daca era asa, nu ne nasteam multi cu malformatii, defecte genetice, cu organe lipsa, etc. „Designerul”, daca exista, e cel mai prost designer din tot Universul, nu este in stare sa ne faca sa ne nastem cu toate organele sau macar sa nu fim atatia bolnavi de la nastere, ce vina au bebelusii care se nasc malformati? Mai sunt unii nepriceputi care pun pe seama epigeneticii, dar stiintific, nu s-a putut dovedi ca exista corelatii.
        Iar Universul nu este „calibrat” deloc, este plin de zone haotice. Daca ar fi existat un „designer”, de ce a facut viata doar aici? Suntem atat de ipocriti incat sa ne consideram „buricul Universului”?
        Nu am raspuns la toate intrebarile si nici nu doresc sa fiu crezut pe cuvant, doresc ca oamenii sa studieze singuri, sa descopere ca pe masura ce devin mai inteligenti, necesitatea unui „creator”dispare…

      • Corect!

    • Matematica in contextul dat este simpla: „ignoranţii au sfera cunoaşterii foarte redusă, dar şi contactul lor cu necunoscutul este foarte mic”, prin urmare pare „firesc” sa tragi concluzii empirice cu valoare de adevaruri incontestabile, care concluzii decurg din bagajul informational detinut de individ, si cu cat bagajul informational este mai mic, cu atat individul este mai convins de propriile ineptii.
      Prin contrast, cu cat bagajul informational este mai mare, si mai diversificat, progresiv individul descopera o logica cosmica ce se reveleaza exponential ca fiind imposibil de inteles prin filtrele actuale create de hartile sinaptice ale stadiului actual de evolutie umana, si simultan imposibil de descris sistematic prin vreuna din limbile existente acum pe planeta. Concluzia care decurge de aici este ca omul este o fiinta de tranzitie in cursul firesc evolutiv din procesul expansiv al cosmosului, si ca peste sute sau mii de ani, probabil va exista un alt om pe planeta, care va arata complet diferit, va fi capabil sa proceseze informatia in mod diferit si cel mai probabil va vorbi o limba matematica capabila sa descrie concepte si paradigme pentru care noi inca nu avem cuvinte in vreuna din limbile cunoscute de pe planeta. Pana atunci, noi suntem pentru acel om niste animale de companie, iar tu esti si vei ramane o eroare a mutatiei ADN-ului din procesul de sabloane artistice ale Universului, o ciorna esuata din pictura sau sculptura pe care dumnezeu (Universul) o modeleaza.

    • Ești în eroare! Complect! Se vede și din nume! Păcat de tine. Credința nu se demonstrează! Ea exista! Este!…. Și gata!

    • Ai dreptate , esti ,,Error,, o eroare a naturii.

    • Ce concluzie de frustrat, de incapabil de a intelege , de retardat , cretin…unde nu intelege , zice ca e fals…

  4. Când omul are să creeze robotul, aceștia se vor întreba de cine au fost creați. ……răspunsul va fi, tot ,D-zeu ……dar noi are să fim sfinții. …..
    După Cum se vede comunicarea lor va fi,WI-FI,
    Care nu va da posibilitatea de am fi observați exact Cum noi nu observăm cine ne-a creat. ……
    Noi am fost creați chimic iar noi v–om crea fizic punând accent mai mult pe fizică și înțelegând mai puțină chimie.

  5. Pingback: Matematicianul Florian Colceag: „Pot demonstra că Dumnezeu există și acționează” | Noi Schimbăm România

  6. citind comentariile , ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni inteligenti pe aici. Va recomand sa cititi „A Universe from nothing” a lui Lawrence Krauss

  7. Dumnezeu exista ! A fost demonstrat si matematic, dar mai presus de orice demonstatie sunt minunile zilnice care se petrec in jurul nostru, trebuie doar sa deschidem larg ochii.

  8. Dr. Russel Lowell Mixter este profesor de zoologie şi şeful Diviziei Ştiinţifice la Colegiul Wheaton, Illinois. El mărturiseşte că e constrâns de logică să creadă în Dumnezeu. Iată cuvintele lui: „Logica ne constrânge să spunem că o Minte Divină a conceput, a plănuit şi executat varietăţile şi similarităţile din viaţa animală, mai degrabă decât să zicem că acest material viu a venit în existenţă prin combinaţii accidentale de elemente sau o coeziune a elementelor canalizate mai mult sau mai puţin de împrejurări. Aceeaşi logică ce notează că o minte umană face lucruri complicate, îţi spune că fiinţele vii au fost făcute de o Minte superioară. Nu are importanţă cât de mult se deosebesc între ele vieţuitoarele din cadrul unei specii şi nu are importanţă ce schimbări par să fi fost într-o specie, care e trasată la străbunii ei vii şi la fosile, nu se poate să nu se observe că ea a început ca o creatură foarte bine adaptată. Şi o creatură este opera unui Creator”.

    • Dr: Rusell ( de altfel unul dintre cel mai cunoscuţi oameni de ştiinţă de pe pământ ????? Şi oameni deştepţi pot fi orbiţi de ceea ce au fost dresaţi de mici să creadă . Când vrei să vezi ceva creierul tău crează conexiunile necesare , se mai cheamă şi efect placebo .

  9. Isaac Newton în cartea sa „Principiile matematice ale filozofiei naturale” I, Ed.1964, pag.444, spune: „Cel mai frumos sistem ai soarelui, al planetelor şi al cometelor a putut să apară doar din sfatul şi stăpânirea unei Fiinţe inteligente şi puternice”.

  10. „Universul mare cu miliardele de galaxii poţi tu să crezi că s-a făcut singur? Dacă mergi pe drum şi în bătaia soarelui jos sclipeşte ceva, te apleci şi îl iei şi vezi că e un ac. Nimic complicat, dar te poţi tu gândi că acul acela mic s-a făcut singur? Dacă cineva ţi-ar spune aşa ceva, oare nu ai considera nebunie o aşa afirmare? Chiar dacă ai fi din junglă şi n-ai fi văzut niciodată un ac, n-ai putea crede că s-a făcut singur. Privind la urechea acului, raţiunea ţi-ar spune că acea ureche are un scop precis. Astronomul Flamarion arătând spre un instrument, a zis: „Cine e omul de bun simţ care să admită că acest instrument s-a construit singur şi la întâmplare, sub imboldul nu ştiu cărei puteri neroade şi fără nici un scop hotărât pentru construirea sa? Planul şi scopul întot­deauna vorbesc raţiunii noastre de o inteligenţă. Orice floare, prin simetria ei, îţi strigă că ea are un Creator minunat, orice fir de iarbă îţi mărturiseşte aceasta.”

  11. Mergând pe stradă, vezi jos o foaie de caiet scrisă. Te apleci, o iei, şi după felul scrisului, îţi dai seama că cel ce a scris-o e un elev de clasa întâia, căci are o seamă de litere A. Nicidecum nu poţi să te gândeşti că s-a scris singură. În librărie vezi o Enciclopedie nouă. În timp ce te uiţi la ea, sunt vreo 30 de volume, vine un vânzător şi îţi spune că seara trecută el a închis uşa, iar acum dimineaţa a găsit aşezată aici toată Enciclopedia, că ea s-a făcut singură în atâtea volume peste noapte. Poţi tu să crezi o aşa aberaţie? Raţiunea ta nu te lasă să crezi că s-au făcut singure. Acolo sunt atâtea date care au trebuit adunate, sortate, date la tipografie, tipărite, apoi legate. Chiar un nebun mental nu ar putea crede aşa ceva, căci e o nebunie prea mare în acea afirmare. Totuşi orice ateu crede şi susţine aşa ceva. De aceea nu trebuie să te mire cuvintele din Psalmul 14:1: „Nebunul zice în inima sa: ‚Nu este Dumnezeu’”.

    Prof. Dr.J. P. Moreland în cartea „Does God Exist?” Nashville, 1990 la pag.35 a spus: „Argumentul pentru Dumnezeu văzut din plan în Univers… a primit un puternic suport în anii recenţi din astronomie, fizică şi biologie”. Iar la pag.37 spune: „Dumnezeu a creat Universul din nimic într-un timp finit în trecut. Această credinţă este raţională în lumina suportului filozofic şi ştiinţific pentru ea”.

  12. Dr. F.H. Crich, laureat al Premiului Nobel -https://es.wikipedia.org/wiki/Francis_Crick – spune că în celula umană de reproducere se află peste 100.000 gene. Celula e atât de mică încât în punctul ce îl pun la sfârşitul acestei fraze ar încape 250.000 celule. Genele poartă înscris în ele toate informaţiile genetice. Şi acum fii atent: dacă toate informaţiile ce sunt înscrise în gene ar fi decodificate şi scrise pe hârtie, ele ar umple 1000 de volume cu 500 pagini fiecare. Ele poartă toate informaţiile ereditare de la părinţi, moşi şi strămoşi. Ele au planul sau tiparul cum să fie clădit corpul omenesc spre a avea 198 oase, 639 muşchi, 4.000.000 celule senzorii în piele, 16.000.000.000 neuroni, dimensiuni, format, culoare, etc. În celula aceea mititică se află înscrise toate. Nu e uimitor numai faptul că o aşa mare enciclopedie de 1000 volume e înscrisă pe ceva mult mai mic decât un punct, şi enciclopedia aceasta intră în acţiune şi pregăteşte diferite tipuri de celule: de muşchi diferiţi, de oase, de nervi, de glande, de cartilaje, de smalţ şi multe altele. Toate laboratoarele din organismul omenesc cu proiectul lor sunt înscrise acolo şi pe toate le aşează la locul lor şi le umple cu viaţă. Foaia de caiet, cu scrisul stâlcit, te-a convins că un elev de clasa I-a a scris-o. Enciclopedia din librărie nu poţi să crezi că s-a făcut singură, ci ştii precis că are un autor, aşa îţi spune raţiunea, dar aceasta care e cu mult, cu mult mai uimitoare, înscrisă pe un spaţiu infinit de mic, ateu fiind spui că nu are Autor? Nu-ţi dai seama că aceasta e o nebunie mult mai mare? Înscrisul din gene îţi strigă că există Unul care a conceput tot planul, a dat mădularelor scop, a înscris totul şi a predeterminat în gene realizarea.

  13. Dacă ajungi în California şi vizitezi Castelul Hearst, îţi dai seama că e o artă în arhitectură. Stilul, aşezarea, ornamentele, toate dovedesc că a fost construit de un arhitect foarte iscusit. Tu nu vezi arhitectul, dar îl vezi lucrarea şi ea spune raţiunii tale aceasta. Tot aşa creaţia ar trebui să-ţi vorbească despre Creatorul, Marele Arhitect al Universului. Prof. dr. doc. Petru Raicu în cartea sa „Ingineria genetică”, apărută la Bucureşti 1983, la pag.22, scrie; „Diferitele tipuri de molecule chimice, care intră în alcătuirea cromozomilor eucariotici, nu sunt dispuse la întâmplare, ci într-o ordine spaţială. Ca urmare, în prezent se consideră că este vorba de o adevărată arhitectură moleculară a cromozomilor eucariotici”. Tu ştii că în nici o ţară nu a apărut arhitectură fără arhitect. Cine e Arhitectul care în microscopica celulă a putut să facă o „adevărată arhitectură moleculară”? În arhitectură trebuie plan şi realizare. Dacă eu ţi-aş spune că acel castel al lui Hearst s-a făcut singur, m-ai considera că nu sunt întreg la minte.

  14. Oricine vede un cod de legi, nici pentru o clipă măcar nu se poate gândi că s-a făcut singur. În Universul mare, în cosmos, şi în universul mic al atomilor există legi precise după care se mişcă giganticele galaxii şi la fel minusculele particule atomice. Cine a întocmit aceste legi? Unde au fost afişate ca să fie cunoscute? Şi cine a avut forţa necesară să le impună materiei din Marele Univers? Ca legea circulaţiei să fie impusă e necesară o armată de poliţişti, care sancţionează pe oricine o calcă, trecând pe roşu la stop sau având exces de viteză.

    Un copil de şcoală a ajuns cu lecţiile la legea gravitaţiei lui Newton şi el nu putea pricepe legea aceasta. Sir Isaac Newton a descoperit legea atracţiei universale în anul 1637. Copilul a cerut tatălui său să-i explice legea aceasta. Tatăl a căutat să-i spună că datorită acestei legi toate lucrurile se ţin împreună. Copilul a stat a cugetat puţin, apoi a întrebat iarăşi: „Dar înainte de a fi fost votată legea aceasta, cum s-au ţinut toate împreună?” Era doar copil, dar ştia că legile se votează, şi raţiunea lui nu putea pricepe cum înainte de 1637, înainte de legea lui Newton lucrurile s-au ţinut totuşi împreună. Toate legile nu pot fi înţelese fără un legiuitor. În cazul acesta, tatăl a trebuit să explice copilului că nu Newton a făcut legea, că ea a fost de la început dată de Creatorul, iar Newton datorită mărului căzut a ajuns să o recunoască.
    În lume există legi ale naturii, legi civile şi legi morale sau spirituale. Dacă sari de la etajul patru, legea gravitaţiei nu te iartă, ci te izbeşte de pământ de te alegi cu picioarele rupte sau cu capul spart, încât nu mai zici nici „au”. Calci o lege penală, eşti dus la tribunal, condamnat şi aruncat în închisoare. Iar ateul crede că nu există nici un Legiuitor şi că încălcarea legilor spirituale sau morale nu au consecinţe, fiindcă nu există Dumnezeu. Acum cugetă, dacă un hoţ în timp ce fură îşi spune că nu există judecători, oare spusa lui anulează realitatea? Nu, ci se înşeală pe sine însuşi. Cum numeşti tu pe cel ce se înşeală pe sine?
    Prof. Chandra Wickramasinghe, un astronom din Anglia ce nu e credincios, împreună cu alt savant, Dr. Hoyle, au făcut cercetări amănunţite cu privire la apariţia vieţii pe pământ. În revista „New Scientist”, vol.93,21 Ian. 1982, pag. 140, a scris: „Şansele ca viaţa să fi apărut pe pământ la întâmplare sunt tot aşa ca şi când un uragan suflând peste un cimitir de maşini ar construi un avion Boeing 747″. Calculele lor pentru posibilitatea apariţiei la întâmplare a unei singure celule vii cu cele 2000 de enzime ale ei, sunt de 1 din 10 urmat de 40.000 de zerouri. Deci, ceva cu totul absurd.

    • am „frunzarit” putin prin comentariile dvs. (cu care sunt de acord) si as dori sa va comunic o chestie interesanta ce am citit-o cu cativa ani in urma despre ADN; nu sunt un om de stiinta si nici macar nu pretind a fi un mare cunoscator in acest domeniu, si doar vreau sa relatez ceea ce a spus cineva ca a descoperit, si anume ca : daca ar fi sa desfacem (matematic) formula de ADN, near fi necesare atat de multe volume incat s-ar umple si s-ar nivela The Grand Canion [(lungimea 445,8 Km, volumul 5.45 trilioane yarzi (1 yard = 0,9 m)]… recent am gasit un articol si mai si despre un grup de cercetatori de la NASA care s-au ocupat de „descifrarea” formulei de ADN, astfel ca au reusit sa gaseasca un cod, (cu ajutorul unor computere ultrasofisticate), pe care l-au folosit in acest scop, iar rezultatele obtinute i-au inmarmurit de uimire: fomula ADN-ului este plina de citate din Biblie; titlul articolului, daca-mi aduc bine aminte, suna cam asa: „Cercetatorii de la NASA au dovada existentei lui Dumnezeu”

  15. Pingback: Antrenorul de genii, Florian Colceag: ”Dacă începe o reacţie populară împotriva politicienilor care vând tot, va fi un al doilea 1907. Modul de gândire al poporului român rămâne acelaşi. Nu a fost distrus nici de Hollywood, nici înşelat cu

  16. Slava Tie Doamne, pentru geniul mintii omenesti !

  17. Şi teza şi antiteza creaţionismului sunt valide logic
    Aceasta deoarece creaţionismul este o axiomă. Din punct de vedere logic unii oameni pot accepta axima (numiţi idealişti) sau respinge (numiţi materialişti). Deci este la liberul arbitru al fiecăruia. Ex: Vedem cum cei care acceptă axioma lui Euclid au creat geometria euclidiană, iar cei care o resping au creat geometria lui Lobacevski. Şi Euclid şi Lobacevski au dreptate. La fel şi idealiştii şi materialiştii au ambii dreptate.
    Pentru a înţelege cum este posibil aşa ceva trebuie să spunem că axiomele sunt nişte fenomene care se petrec la frontiera cunoaşterii umanităţii. Să ne imaginăm două mulţimi: [1] Mulţimea R a evenimentelor materiale din lume. [2] Mulţimea C a cunoştinţelor din creierii oamenilor. Există o funcţie y = s (x) definită pe C cu valori în R numită semnificaţie. Deci evenimentul material y este semnificaţia cunoştinţei x. Notăm mulţimea tuturor evenimentelor y care sunt semnificaţii cu M = Im(s). Mulţimea M nu coincide cu mulţimea R. Adică M  R. Deci există evenimente materiale în R care nu sunt cunoscute de umanitate (adică nu există un x în C care să le corespundă lor). Mulţimea R – M = N este partea necunoscută a lumii. Dacă expimăm mulţimile prin diagrame, atunci linia care înconjoară mulţimea M se numeşte fronţiera cunoaşterii umane.
    Ştim că între evenimentele din R există o relaţie numită cauzele Ai determină efectele Bj. Să presupunem că atât cauze cât şi efecte aparţin lui M. Deci sunt cunoscute (suntem în interiorul lui M). Atunci ele sunt corespondentele unor cunoştinţe din C. Numim premise cunoştinţele care corespund cu cauzelor şi concluzii cunoştinţele care corespund efectelor. Aceasta este numită relaţia de inferenţă (de deducţie) între cunoştinţele C.
    Există însă şi evenimente Ar din M a căror cauze aparţin lui N. Deci evenimentele Ar ne sunt cunoscute, dar cauzele lor sunt necunoscute oamenilor (sunt în afara frontierii cunoaşterii). Deci nu există o inferenţă care să aibă concluzia Ar. Aceste cunoştinţe cu cauze necunoscute sunt axiomele.
    Care este cauza care a creat lumea? Am trecut în N (dincolo de fromtiera cunoaşterii). Aceasta este axiomă. Idealiştii spun că există un supra-sistem al lumii foarte inteligent şi care a creat lumea. Materialiştii spun că lumea a existat de la minus infinit şi va exista până la plus infinit.
    Pentru discuţii ample scrieţi la arghirescu_alexandru pe yahoo.

  18. [1] Pe rândul 10 de mai sus serverul nu a recunoscut simbolul „se include în”. Deci rândul 10 trebuie citit astfel:
    „care sunt semnificaţii cu M = Im(s). Mulţimea M nu coincide cu mulţimea R. Adică M se include în R. Deci există evenimente”
    [2] Această aximă a creativităţii se numeşte şi „Axioma fundamentală a filozofiei”.
    [3] O dezambiguizare: Cuvântul „Idealism” provine din cuvântul „idee”. El nu provine din cuvântul „Ideal”, deoarece acesta înseamnă „ceva absolut perfect” ceea ce este cu totul altceva.
    [4] Şi mulţimea C a cunoştinţelor umanităţii se include în o mulţime mai cuprinzătoare notată cu I şi numită mulţimea ideilor umane (de aici vine numele de idealisti). Deci există idei care nu sunt cunoştinţe (nu au corespondent în lumea reală). Ex: Proiectele sunt idei care nu au corespondent în mulţimea evenimentelor materiale din lume, dar se intenţionează materializarea lor. Deasemeni ficţiunile literare sunt idei care nu au corespondent în R etc.
    [5] Şi mulţimea ideilor umane se include în mulţimea L numită „lumea ideilor”
    . Adică există idei care nu sunt umane. Acestea se numesc idei transcendentale.

  19. Daca existenta lui Dumnezeu este demonstrata, nu mai vorbim de credinta. Vorbim de stiinta. Dumnezeu a vrut ca existenta Lui sa nu poata fi demonstrata, ci revelata. Omul primeste Revelatia prin credinta, care este un un dar. Asa ne invata Ortodoxia. In heterodoxie, lucrurile pot sta altfel.

  20. Este o greşeală de logică în fraza: „Dumnezeu a spus etc.” . Aici cel ce afirmă presupune că Dumnezeu există, deoarece „a spus”. Dar cel ce afirmă nu a dovedit în prealabil existenţa lui Dumnezeu. Poate să fie o iluzie din mintea lui. Aşa este corect logic cum se face pe acest site. Însă este scuzabil, deoarece religiile sunt obligate să ia din antichitate ca adevărate vorbele cuiva. Numai realităţile demonstrate şi verificate experimental sunt adevărate, deoarece nu depind de om, ci de lumea existentă. De altminteri aici
    existenţa lui Dumnezeu, ci doar s-a presupus axiomatic că există. Altfel spus: Este posibil ca materialiştii să aibă dreptate şi nu idealiştii. Avem încă mult de lucru şi noi şi ei. Oamenii care gândesc cu propria minte trebuiesc încurajaţi, nu arşi pe rug.

  21. Pingback: The Journal Professor Florian Colceag: "I can prove that God exists and acts" - part 2 - The Journal

  22. OFERTA DE COLABORARE CU EDITURA, EXTREM DE SERIOASA SI LEGALA IN TOATA TARA !
    PROIECTUL S-A LANSAT SI INTERNATIONAL !!!
    Cautam pentru EDITURA , operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi !
    Pentru un plus de siguranta iti vom pune la dispozitie la final si o copie scanata a unui extras de cont bancar cu plata castigului, adica o dovada foarte clara a seriozitatii absolute a acestei oferte!
    Oferim contract in sistem part-time !
    Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul „Info” pe adresa noastra de email: gigiapetrei@yahoo.com

  23. Vreau să explicb ceva care vă va uimi. „Mare deosebire între credincioşi şi atei nu există. Este doar o vrajbă istorică, dar foarte rea (cu morţi şi persecuţii în masă)”. Iată explicaţia: Credincioşii spun că legile naturii sunt comenzile date de Dumnezeu lumii. Aceasta este evident. Ateii spun că legile naturii sunt o emanaţie a materiei şi deci nu există Dumnezeu care să le dea. Să facem acum o comparaţie cu fiinţele. Cine conduce o fiinţă? Pe unele fiinţa le conduce codul genetic. Ex: Plantele. Pe cele mai superioare le conduce creierul. Ex: Animale, câinele etc. Dar codul genetic este răspândit (distribuit) în toate celule fiinţei. Creierul este concentrat în cutia craniană. Deci pretenţia ateilor că aceste comenzi provin din materie şi nu din un loc specializat nu are o logică. Chiar şi credincioşii spun că Dumnezeu este prezent în toată lumea. Aceasta este marea deosebire între atei şi credincioşi? Mult mai rea este deosebirea dintre unii credincioşi şi alţi credincioşi. Vedem atentatele din apus.

  24. Mai adaug ceva. Nu numai islamiştii şi catolicii nu se înghit, ci şi ortodocşii şi catolicii. Iată recent patriarhul Chiril a fost la Vatican. Pretindea că paştele va fi la aceiaşi dată la ambele religii. Nu numai că nu a fost, dar l-a pus şi la cea mai mare distanţă posibilă. Între ei nu este o deosebire de dogmă, ci una politică. Grecii vechi pretind jumătate de imperiu de la romani şi au încercat schizma catalici-ortodocşi. Apoi un intrat ruşii pe fir. Nu dau înapoi nici un milimetru în faţa apusului. Aceasta este religie sau altă drăcie?

  25. Demonstrează , că nu demonstrează nimic, doar afirmă . Încă un exemplu de minciună religioasă : „S-a demonstrat că există dumnezeu!”” şi după aia nu dă nicio un link sau o legătură unde putem vedea şi noi miracolul . Genii proşti şi credeţi-mă există , Tocmai aţi deonstrat .

    • Mă mir , şi asta intens , că Şeful cel mare nu e capabil să se apere singur şi că toate predicţile religilor nu s-au adeverit . Dar voi aştepaţi în continuare sfârşitul lumii şi judecata voastră de apoi , la care veţi eşua toţi cu vieţile voatre mizerabile şi pline de „păcat „. În schimb ignoraţi realitatea cruntă , că planeta noastră moare , iar lucrul acesta este rezultatul indiferenţei noastre . Cu toate că aşteptaţi sfârşitul lumii, ironic, turnaţi copii ca pe bandă , copii cărora nu le veţi putea oferi un viitor întro lume suprapopulată şi privată de resurse .

  26. Da – din fericire, tocmai pentru a separa oile de capre a lasat Dumnezeu ca instrumentul de masura pentru El sa fie smerenia – credinta si nu stiinta, tocmai pentru a smeri / rusina pe prea inteleptii si prea infumuratii oameni de stiinta care Il neaga si pe adeptii lor ascunzand si ocolind evidentele … parafrazandu-l pe Petre Tutea – o baba nespalata pe picioare in fata icoanei Maicii Domnului, fata de un laureat al premiului Nobel ateu : nostalgia paradisului si a caderii din rai datorita ignorarii Cuvantului exista prin definitie in toti … insa baba se duce la adevarata viata vesnica, iar laureatul si ciracii viseaza tot la o viata vesnica – legata de ceva desoperiri de medicina – capabile eventual sa-i inlocuiasca organele perpetuu – iar daca nu – barem o perpetuare prin niscaiva servere de cloud – sa se ia in brate cu d alde Hawkins … De ce apar probleme in lune – din cauza de cadere a omului in pacat – d’aia – hai sa nu o mai dam de gard – ca e abla gri sau neagra – omului cerandu-i-se mai mult decat cimpanzeilor fiindca este facut dupa „chipul si asemanarea” (adica are abilitati de cunoastere, creatie si iubire-devotament-sacrificiu care nu sunt prezente in alte specii) … Care sunt oameni cu adevarat liberi si cauta cu toata sinceritatea inimii, nu se poate sa nu IL gaseasca … pe de alta parte restul „zeiilor” au avut neunmarati adepti in toate timpurile – iar zeii ateismului stiintiific fiind varf – de la Kak Max, Engels, Lenin, Stalin, Mao, Kim ir Sen, Pol Pot etc etc toata sleahta de criminali multi-milionari (in victime) comunisti … in Romania ateismul stiintific fiid responsabil de milioane de tragedii (deportari, Canal, Siberia, Aiud, Potesti si ulte alte puscarii despre are abia acum aflam grozavii de tortura si crime – cateiva fiidn si condamnati recent … Daca pomul se cunoste dupa roade – apoi sute de milioane de morti sunt masura ateismului … nu multumesc, orice altcevam asta pute a hoit

  27. Cu net-ul si librariile, mass media, si mediul social pline de teme de teologie, cu pacatosi cu sanatatea praf care nu mai gasesc alinare (ca in Evanghelie) numai cine NU VREA nu ajunge la Adevar … caci trebuie sa se implineasca cateva luncruri (1) sa se stie ca TOTI oamenii au timp si ocazii suficiente sa poata descoperi si crede LIBER, in baza iubirii lui Dumnezeu fata de ei, manifestata prin RABDARE la mai toate mascarile, SACRIFICIU (pe Cruce, unde a preluat la Sine plata pentru aceste mascari pana mai tarziu) si CUVANT (mai direct sau indirect, mesajul a ajuns sigur la fiecare) si (2) la judecata sa fie lucrurile foaaarte clare – caci va fi intrebat omul cum a lucrat la ogorul credintei …. si nu va mai putea sa spuna ” aaa, Tu erai Sefu”, sorry n-am stiut, hihihi, embarassing … da Moshule, nu putem s-o dam la pace, s-o dregem cumva, n-ai niste promotii de final de sezon, etc … de exemplu:

    – De ce se închid norii când câmpiile sunt însetate de ploaie, şi se deschid atunci când câmpiile nu vor ploaie?

    Din pricina răutăţii oamenilor, firea s’a tulburat şi şi-a lepădat rânduiala.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce ţarinile rodesc slab primăvara, iar vara dau recoltă proastă?

    Pentru că şi fiicele oamenilor îşi urăsc rodul pântecelor lor şi îl ucid în plină creştere.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce izvoarele seacă şi roadele pământului nu mai au gustul de odinioară?

    Din pricina păcatelor oamenilor, prin care a intrat neputinţa în toată firea.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce neamul biruitor rabdă înfrângeri din pricina neînţelegerii din lăuntru şi din pricina vrajbei, şi mănâncă pâinea amărită de lacrimi şi urâciune?

    Deoarece i-a biruit pe vărsătorii de sânge din jurul său, dar nu i-a biruit pe cei din lăuntru.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce maica nu îşi poate îndestula fiii?

    Pentru că, alăptându-i, nu le cântă cântecul dragostei, ci cântecul urii faţă de vecini.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce oamenii s’au urâţit şi au pierdut frumuseţea străbunilor?

    Din pricină că au lepădat chipul lui Dumnezeu, care din lăuntru, din suflet, dăruieşte frumuseţe feţei şi au pus pomezi pământeşti.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce s’au înmulţit bolile şi înfricoşatele molime?

    Pentru că oamenii au început să creadă că sănătatea este furată de la natură şi nu dăruită de Dumnezeu. Iar ceea ce e răpit cu sila, cu îndoită silă trebuie apărat.

    – Ştii tu oare, fiule, de ce oamenii se luptă pentru pământ şi nu se ruşinează de asemănarea lor cu cârtiţele?

    Pentru că pământul le creşte prin inimă, iar ochii văd doar ceea ce creşte în inimă. Şi pentru că, fiul meu, păcatul prea mult îi slăbeşte în lupta pentru ceruri.

    Nu plânge, fiule, în curând Domnul va veni şi va îndrepta toate.

    Sursa: Sfântul Nicolae Velimirovici – Inima în Marele Post, Editura Predania.

  28. In Balcani mereu au umblat Sfintii facatori de minuni printre oameni, ca si in Asia mica sau Tara Sfanta … mai mult ca oriunde altundeva pe pamant … iata numai un mic exemplu – 7 ani de minuni de credinta si rugaciune numai la Sfantul Nectarie, inclusiv a noastra: http://www.sfantulnectarie.ro/HTML/BARA%20MENIURI/arhiveminuni.html
    Daca nici dupa Evanghelie, icoane facatoare de minuni, si mii si mii de marturii ale oamenilor, daca nici dupa asta nu vor putea crede, atunci nu trebuie decat sa zicem Fereasca Dumnezeu si sa ne rugam idoit la o noua minune … ce am mai putea adauga noi , niste neica nimeni carora credinta le-a venit in dar, la cele scrise si spuse prin Cuvant ?

  29. Mulțumesc pt acest articol ,bine ar fi sa fie difuzate pe mijloacele mass-media pt a înțelege și mai mulți oameni că Dumnezeu este cunoStere și iubire ,că hoții sunt hoți și vor sa scape de oamenii deștepți și inteligenți care deranjeaza

  30. Cocarda Ioan Guga

  31. Intradevar exista !

  32. Vai de viata si zilele lui Colceag… S-a dilit si āsta de la atâta matematicā!🤕🤔 Sau asa a fost mereu, dar a fost asimptomatic..🙄

  33. Pingback: Cine au fost membrii/candidatii AUR in alegeri? - pentru o dreapta raportare - Stiri.Press

  34. D-le Florian Colceag, dacă Dumnezeu nu poate să ne demonstreze că există, ce te face să crezi că dumneata poți?

  35. Referitor la rolul matematicii în viaţa noastră, aduc un rezumat din “propovăduirea logică” a fostului meu diriginte şi profesor de matematică din liceu, Eduard Minasian, prezentată la primul seminar organizat de mine în perioada 17-20 mai 2007 la Câmpulung – Argeş cu tema “Divinitatea, omul şi calitatea vieţii”

    ARMONII MATEMATICE ȊN NATURĂ
    Rezumat
    MOTTO: “Geometria are două mari comori: una este teorema lui Pithagoras; cealaltă este împărţirea unui segment în medie şi extremă raţie. Cea dintâi poate fi asemuită cu o măsură de aur, a doua poate fi numită un giuvaer peţios.” (Johannes Kepler)
    Secţiunea de aur este un subiect mult tratat, dar puţin cunoscut. Numărul acesta, iraţional, cu nesfârşit de multe zecimale, ce nu se repetă după vreo regulă, începe cu 1,618…., este notat cu  (iniţială a numelui lui Fidias, sculptor în antichitatea greacă, artistul ce a conceput una din minunile lumii, statuia colos a lui Jupiter – Zeus Olimpianul), este practicat în multe din lucrările lui Constantin Brâncuşi (Poarta sărutului, Masa tăcerii, Pasărea măiastră, Coloana infinitului) şi lista nu se termină cu Domnişoara Poganny. Faimosul fizician britanic Lord Kelvin (Wiliam Thompson 1824-1907), cel care a dat numele scării absolute de măsurare a temperaturii, a afirmat: “dacă nu o puteţi exprima prin numere, cunoaşterea voastră este săracă şi nesatisfăcătoare”. Kelvin se referea bineînţeles la cunoaşterea necesară ştiinţei adevărată. Cel mai faimos dintre numerele cunoscute în lume este PI, un număr egal cu raportul dintre lungimea unui cerc şi diametrul său. Valoarea lui PI este 3,14159… şi se reţine uşor după reţeta “aşa e util a scrie renumitul număr”. Mai puţin cunoscut decât PI este numărul FI, chiar dacă acesta este mult mai des întâlnit în natură şi mai fascinant.
    Să admitem că vă adresez întrebarea: “ce au în comun minunatul aranjament al petalelor unui trandafir, pe de altă parte faimoasa pictură a lui Salvador Dali – Cina cea de taină, cochiliile separate ale moluştelor şi înmulţirea iepurilor?” Greu de crezut, dar toate aceste exemple, extrem de distanţate, au în comun un număr, de fapt o progresie geometrică cunoscută din antichitate, pe care, mai târziu, Leonardo da Vinci a numit-o “numărul de aur, raportul de aur sau “secţiunea de aur”.
    Acest număr FI, definit ca o proporţie, are însuşirile plăcute ale unei armonii plăcute.
    Voi încerca să abordez aceste întrebări prin intermediul fascinantei poveşti a numărului FI. Dacă un anumit model al universului ca întreg, numit modelul inflaţiei externe, este corect, atunci chiar întregul univers poate fi caracterizat printr-o structură fractală. Revenim la întrebarea de la început: Este Dumnezeu matematician? Dacă vrem să comunicăm cu civilizaţii inteligente aflate la distanţe de zeci de mii de ani lumină, tot ce avem de făcut este să transmitem numărul 1,6180339887….; putem fi siguri că ei vor înţelege ce vrem să spunem, deoarece nu încape îndoială că universul le-a impus şi lor aceleaşi criterii matematice. Dumnezeu este întradevăr matematician!?
    Nu ştiu dacă El este matematician, dar matematica este războiul de ţesut la care Dumnezeu făureşte structura universului. Faptul că realitatea poate fi descrisă sau aproximată prin expresii matematice simple, îmi sugerează că natura are matematica în miezul ei.
    EPILOG: Dacă din întâmplare am omis ceva mai mult sau mai puţin potrivit sau necesar cunoaşterii înţelepciunii lui Dumnezeu, îmi cer iertare, căci, la om, nimic nu e fără greşeală. (Eduard Minasian)
    Nota mea: La acest seminar a participat şi un prieten al dirigintelui meu, Rasho Ohannes Hovhannessian, medic psihiatru şi fondator al centrului de formare “EUROSINS”, Clermont Oise France, care, vizitând Biserica Domnească din Curtea de Argeş a fost uimit să descopere o pictură cu … “Fecioara gravidă”!
    Am dorit să ataşez şi o poză cu participanţii la acest simpozion dar nu am reuşit…
    Rămân la dispoziţia celor care doresc mai multe opinii ştiinţifico-religioase ale mele, descoperite în perioada 2006-2022 în diverse lucrări.

  36. Motto: “Problema este, însă, că distrugi o cultură. Iar asta este un lucru foarte grav.” (Florian Colceag, din articol)
    “Sunt foarte uimit că pictura ştiinţifică din jurul meu este foarte deficitară. Ea ne redă o mulţime de informaţii reale pe care le suprapunem experienţei noastre într-o ordine compatibilă, dar groaznic de tăcută despre alte diverse lucruri aflate lângă inima noastră, care contează cu adevărat. Ea nu poate să spună un cuvânt despre roşu şi albastru, despre amar şi dulce, despre durearea şi plăcerea fizică, ea nu ştie nimic despre frumos sau urât, bine sau rău, Dumnezeu şi eternitate. Uneori ştiinţa pretinde că răspunde la întrebări din aceste domenii dar răspunsurile sunt adesea atât de naive încât adesea nu le putem lua în serios.” (Erwin Schrodinger – Natura şi grecii, 1954)
    “Slava lui Dumnezeu este să ascundă lucrurile, iar mărirea regilor e să le cerceteze cu de-amănuntul.” (Pildele lui Solomon – 25.2) “Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia? Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.” (Pavel, 1Corintieni 1.20-21) „Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului, dintre încheieturi şi măduvă, şi destoinic este să judece simţirile şi cugetările inimii.” (Pavel, Evrei 4.12) Arătându-vă că sunteţi scrisoare a lui Hristos, slujită de noi, scrisă nu cu cerneală, ci cu duhul Dumnezeului celui viu, nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimii.” (Pavel, 2 Corintieni 3.3) „Nu ştiţi, oare, că voi sunteţi templu al lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?” (Pavel, 1 Corintieni 4.16) „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în chip văzut. …Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.” (Luca, 17.20-21)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s